x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 7 ianuarie 2010

Joi 7 ianuarie 2010

de Ramona Vintila    |    07 Ian 2010   •   00:00

Este ziua 7 a anului - Au mai rămas 358 de zile



Soarele
Răsare la 7:51
Apune la 16:52

Luna
Răsare la 0:13
Apune la 11:15

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
9 ianuarie

Lună nouă
16 ianuarie

Primul pătrar (Luna în creştere)
23 ianuarie

Lună plină
2 februarie


Proverbul zilei:

"Dacă badea ar avea cosiţe, i s-ar zice lele"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină: Soborul Sf. Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului


Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în Cetatea Orini din Galileea, din părinţi înrudiţi cu părinţii Maicii Domnului. Rămas orfan de mic, a crescut în Munţii Iudeii prin ajutor divin, petrecând în rugăciune, post, linişte şi singurătate, pregătindu-se pentru a-L vesti pe Mântuitorul lumii. Din anul 26 d.Hr. a venit la Râul Iordan, unde predica pocăinţa şi îndreptarea, botezându-i pe iudei. L-a botezat pe Iisus Hristos şi L-a mărturisit drept Fiu al lui Dumnezeu. Ucenici de-ai săi s-au alăturat apoi Mântuitorului, Andrei devenindu-i apostol. Sfântul Ioan Botezătorul a fost întemniţat şi ucis din ordinul Regelui Irod Antipa, pentru mustrările aduse vieţii desfrânate a suveranului.


Credinţe populare, tradiţii, semne


Iordănitul Femeilor este o petrecere a nevestelor, organizată în ziua şi în noaptea Sfântului Ioan, care aminteşte de anticele manifestări dionisiace. Femeile se adunau în cete la o gazdă. Fiecare venea cu alimente şi băutură pentru ospăţ. Toată noaptea mâncau şi beau din belşug, spunând că se iordănesc. Dimineaţa mergeau pe drum, unde ridicau pe sus bărbaţii ieşiţi întâmplător în calea lor şi îi duceau cu forţa la râu sau la lac, ameninţându-i că-i aruncă în apă dacă nu se răscumpără cu un dar, de obicei cu o vadră de vin. Unele se suiau pe grapa de lemn şi se trăgeau ca pe sanie, mergeau prin case şi-i stropeau cu apă pe cei întâlniţi. În această zi numită şi "Ţonţoroiul Femeilor", normele de bună-cuviinţă ale satului tradiţional erau abolite, iar excesele de băutură şi petrecerile peste măsură, tolerate. (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric

Ieri s-au împlinit 129 de ani de la naşterea poetului, prozatorului şi dramaturgului Ion Minulescu. S-a născut la Bucureşti. La 19 ani pleacă la Paris pentru a studia Dreptul. Va renunţa însă curând la studiile juridice, fascinat de viaţa boemei artistice pariziene. Poetul descoperă simbolismul şi se formează ca intelectual rafinat şi plin de vervă, pe care cafenelele bucureştene îl vor primi cu bucurie. Multă vreme, cărţile lui au rămas nevândute, fiind descoperite într-adevăr abia la a doua lor ediţie. Un mare admirator a avut Minulescu în persoana lui Caragiale, care, de la Berlin, citindu-i poeziile, l-a salutat călduros pe tânărul creator. Se stinge din viaţă la Bucureşti, în 1944.


S-a întâmplat azi

În România

1917 - S-a înfiinţat la Iaşi "Comitetul Naţional al românilor emigraţi din Austro-Ungaria", format din 12 persoane (dr Vasile Lucaciu, Octavian Goga, dr Ion Nistor, Sever Bocu ş.a.), care a semnat Declaraţia de război împotriva monarhiei austro-ungare;

1946 - Cei doi reprezentanţi ai partidelor de opoziţie, Emil Haţieganu - PNŢ şi Mihail Romniceanu - PNL, cooptaţi în Guvernul Groza în funcţia de miniştri secretari de stat fără portofoliu, depun jurământul în faţa Regelui Mihai I şi a prim-ministrului Petru Groza; sfârşitul "grevei regale".

În lume

1789 - Au avut loc primele alegeri naţionale din SUA, în urma cărora George Washington a devenit primul preşedinte al SUA;

1927 - A fost inaugurat serviciul telefonic transatlantic, ce făcea legătura între Londra şi New York.

Născuţi la 7 ianuarie

1956 - David Caruso, actor;

1964 - Nicholas Cage, actor.

×
Subiecte în articol: calendar