Este a 15-a zi a Postului Sfintelor Paşti, au mai rămas 33 de zile
Este ziua 75 a anului
Au mai rămas 290 de zile
Soarele
Răsare la 6:26
Apune la 18:23
Luna
Apune la 8:32
Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
18 martie
Lună nouă
26 martie
Primul pătrar (Luna în creştere)
2 aprilie
Lună plină
9 aprilie
Proverbul zilei:
"Barbă lungă, minte scurtă"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
Sărbătoare creştină: Sfinţii Mucenici Sabin Egipteanul, Papa şi Roman; Cuviosul Anin
Prăznuit astăzi de creştinii ortodocşi, Cuviosul Anin monahul era originar din Calcedon şi a trăit în pustiurile dintre Siria şi Persia. Acolo a cunoscut un om aspru, pe nume Maiuma, pe care l-a socotit stareţ al său. Văzând nenumăratele minuni pe care Anin le săvârşea, stareţul pleacă, socotindu-se prea păcătos pentru a trăi lângă un astfel de om ales. Vestea despre cuvios se răspândeşte şi începe a fi căutat de către mulţi călugări, dar şi de mireni, pentru sfaturi şi vindecare. Episcopul Patrichie al Neocezareii îl hirotoneşte preot, dar Anin nu părăseşte pustia. După o viaţă de 110 ani trece pragul spre veşnicie.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Săptămâna de opt zile care începea în marţea de după Lăsatul Secului de Paşti şi se încheia în ziua de marţi a săptămânii viitoare se numea "Caii lui Sântoader". Aceasta cuprindea credinţe şi practici care aveau ca scop potolirea entuziasmului dezlănţuit din perioada Câşlegilor, în special din Săptămâna Nebunilor şi noaptea Lăsatului de Sec. Fiind vorba de sfârşitul iernii şi începutul primăverii, când oamenii trebuiau să înceapă activităţi economice importante, viaţa trebuia să intre cât mai repede în normal. Aceştia alcătuiau o ceată puternică din opt cai travestiţi în oameni, o herghelie divină care purifica spaţiul în prima săptămână din Postul Paştelui. Ca înfăţişare, sunt feciori voinici, îmbrăcaţi în costume de sărbătoare. (Profesor Ion Ghinoiu)
Calendar de post
16 L Sf. Mc. Sabin Egipteanul, Papa şi Roman, Cuv. Anin
17 M Cuv. Alexie, omul lui Dumnezeu; Sf. Mc. Marin
18 M Sf. Chiril, Arhiep. Ierusalimului; Sf. Mc. Trofim şi Evcarpion
19 J Sf. Mc. Hrisant, Daria şi Ilaria
20 V Cuv. Mc. ucişi în M-rea Sf. Sava cel Sfinţit; Sf. Ier. Nichita Mărt.
21 S Sf. Ier. Iacob Mărt.; Sf. Ier. Toma; Cuv. Serapion (Pomenirea morţilor) (Dezlegare la ulei şi vin)
22 D Sf. Cuv. Mc. Vasile, Pr. din Ancira; Sf. Drosida, fiica împăratului Traian (Dezlegare la ulei şi vin – Duminica a III-a din Post (a Sf. Cruci); Ap. Evrei IV, 14-16; V, 1-6; Ev. Marcu VIII, 34-38; IX, 1; glas 7, voscr. 7)
S-a întâmplat azi
În România
1457 – Execuţia lui Ladislau de Hunedoara, fiul cel mare al lui Iancu, provoacă opoziţia deschisă a grupării conduse de Mihail Szilágyi şi de sora sa Elisabeta împotriva oligarhiei ungare în frunte cu familiile Cillei, Garai şi Ujlaki;
1897 – Legea pentru înfiinţarea Societăţii naţionale de agricultură din România şi a comisiilor agricole;
1957 – A murit la Paris sculptorul Constantin Brâncuşi (n. 1876);
1965 – Premiera la Bucureşti a filmului "Pădurea spânzuraţilor", transcriere cinematografică a romanului lui Liviu Rebreanu într-o viziune personală, a lui Liviu Ciulei; scenariu: Titus Popovici. Distins cu Premiul pentru Regie la Festivalul de la Cannes.
În lume
1521 – Navigatorul portughez Fernando Magellan ajunge în Filipine.
Născuţi la 16 martie
1924 – Horia Şerbănescu, actor;
1940 – Bernardo Bertolucci, regizor.
Citește pe Antena3.ro