x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Sergiu Dan, romancierul care l-a „tămâiat” pe Anton Pann 

Sergiu Dan, romancierul care l-a „tămâiat” pe Anton Pann 

de Florian Saiu    |    15 Noi 2024   •   06:40
Sergiu Dan, romancierul care l-a „tămâiat” pe Anton Pann 

Născut în 29 decembrie 1903 la Piatra Neamț, Sergiu Dan, pe numele adevărat Isidor Sergiu Rottman, a murit în 13 martie 1976 la București. Să-i cinstim amintirea!

Întâi-vorbitor este Paul Cernat, critic și istoric literar: „Frate cu un poet avangardist minor, Mihail Dan, infiltrat (se pare) ca agent sovietic la revista unu (a semnat acolo și o traducere din Maiakovski), Sergiu debutează cu biografia romanțată Viața minunată a lui Anton Pann, scrisă împreună cu Romulus Dianu (pe atunci, redactor la Contimporanul lui Ion Vinea și Marcel Iancu, unde Sergiu Dan a colaborat și el cu proze și piese de teatru cvasi-futuriste). Va fi reluată în 1934 sub titlul, mai ambiguu, Nastratin și timpul său.”

Bovarism provincial

„Doi ani mai târziu - a urmat Paul Cernat -, debutează pe cont propriu cu romanul Dragoste și moarte în provincie, în care ecuația tragică a unui caz de bovarism provincial feminin e tratată cu destulă subtilitate, minus finalul forțat (Nota Bene, Dan va traduce - excelent - mai târziu Madame Bovary). Scris la persoana întâi, sub forma unei fișe clinice de autoobservație, Arsenic (1934) e o narațiune detectivistică ingenioasă și (auto)ironică, despre cazul de conștiință al unui medic gelos, care visează să-și elimine pe căi ilicite rivalul erotic, dar nu se poate manifesta decât pe cale fantasmatică.”

Unde începe noaptea - literatură de Holocaust

Mai departe: „Surorile Veniamin (1935) e în schimb un roman politic, în care două surori cu temperamente și statut social diferit, opus chiar, sunt deopotrivă îndrăgostite de un agitator ilegalist comunist urmărit de Siguranță (rezultatul fiind decepționant pentru ambele). Experiența persecuțiilor antiseminte de după 1940 și a deportării în Transnistria vor fi expuse în tensionatul romanul-depoziție Unde începe noaptea (1945), una dintre piesele autohtone notabile ale literaturii Holocaustului. Mai puțin reliefate sunt dramele de conștiință din povestirile cuprinse în Roza și ceilalți (1946), având în centru cazuri-limită ale unor tinere evreice oprimate de ofițerii germani.” 

Încarcerat la Aiud

Mai mult: „Afilierea autorului la PNȚ - datând din anii 1930, când e manifestă ca apropiat al lui Virgil Madgearu, fiind și redactor la oficiosul Dreptatea - are ca efect arestarea lui în anii stalinismului, pentru omisiune de denunț la adresa lui N. Carandino. În închisoarea de la Aiud îl va întâlni și pe vechiul amic Petre Pandrea. Eliberat, se integrează, formal, în sistem și publică două romane pe linie, fără mari compromisuri ideologice, totuși, înrudite întrucâtva cu umorul primelor scrieri - comic-istorizantul Taina Stolnicesei (1958) și socialul Tase cel Mare, despre tribulațiile îmbogățiților de război (1964).”

Amintiri (din închisoare) obscurizate

Aproape de final: „Sergiu Dan se va ilustra însă mai ales ca bun traducător din literatura franceză. Ultimul său roman, Dintr-un jurnal de noapte (1970) reia, sub forma unui flux al conștiinței, amintiri din închisoare, strategic obscurizate, în acord cu existențialismul psihedelic din Absenții lui Augustin Buzura sau din Noaptea pe latura lungă de Norman Manea. Un scriitor intrat într-un con de umbră, cu o biografie și o operă al căror potențial de interes nu e de ignorat.”

48 de ani se vor fi împlinit în 13 decembrie 2024 de la moartea scriitorului Sergiu Dan, pe numele adevărat Isidor Sergiu Rottman.

„Sergiu Dan debutează cu biografia romanțată Viața minunată a lui Anton Pann, scrisă împreună cu Romulus Dianu.”, Paul Cernat, istoric literar

„Un scriitor intrat într-un con de umbră, cu o biografie și o operă al căror potențial de interes nu e de ignorat.”, Paul Cernat

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×