x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 7 septembrie 2009

Luni 7 septembrie 2009

de Ramona Vintila    |    07 Sep 2009   •   00:00

• Este ziua 250 a anului • Au mai rămas 115 zile

SOARELE
Răsare la 6:45
Apune la 19:41

LUNA
Răsare la 20:26
Apune la 9:38

ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
12 septembrie

LUNĂ NOUĂ
18 septembrie

PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
26 septembrie

LUNĂ PLINĂ
4 octombrie

 

Proverbul zilei:
"Împrumutul se dă cu vârf şi îndesat"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 

Sărbătoare creştină: Înainteprăznuirea Naşterii Maicii Domnului; Sf. Mc. Sozont
Astăzi creştinii îl prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Sozont, care provenea din Licaonia. A trăit în timpul lui Maximian, conducătorul Kilikiei. Acesta a poruncit ca toţi supuşii să aducă jertfe zeilor. În momentul în care Maximian a intrat în Cetatea Pompeipol, s-a oprit la statuia idolului protector al cetăţii, care era confecţionată din aur, şi închinându-se la ea i-a adus multe jertfe. În Cetatea Pompeipol se afla şi tânărul Sozont. El îşi petrecea zilele şi nopţile învăţând legile lui Dumnezeu. În timpul zilei, Sfântul Sozont mergea cu oile la păscut. Lângă el se adunau ceilalţi păstori, pe care acesta îi îndemna să se apropie de Dumnezeu. În urma predicilor lui, mulţi s-au botezat.

 

S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1919 - Decret-lege relativ la expropierea pentru cauza de utilitate naţională în Bucovina (s-au expropriat 97.310 ha de pământ arabil, împărţite în loturi, care au fost distribuite ţăranilor nevoiaşi);
1931 - Alegerea pentru a doua oară a lui Nicolae Titulescu ca preşedinte a celei de-a 12-a Sesiuni ordinare a Adunării Societăţii Naţiunilor, fiind singurul care a deţinut acest mandat consecutiv în analele organizaţiei.
ÎN LUME
1812 - Bătălia de la Borodino, urmată de intrarea lui
Napoleon I în Moscova, la 14 septembrie 1812; Borodino a reprezentat una dintre operaţiunile din cadrul campaniei lui Napoleon I Bonaparte împotriva Rusiei, bătălie considerată cea mai sângeroasă din istoria războaielor napoleoniene.
NĂSCUŢI LA 7 SEPTEMBRIE
1533 - Regina Elisabeta I a Angliei (m. 1603);
1850 - Constantin I. Istrati, membru şi preşedinte al Academiei Române (m. 1918).

 

Click istoric
La 7 septembrie 1940, după cedarea în faţa ameninţării cu forţa a URSS şi pierderea Basarabiei, Bucovinei de Nord şi a Ţinutului Herţa, România, sufocată şi de pretenţiile teritoriale ale Ungariei horthiste şi ale Bulgariei fasciste, a fost obligată să înceapă tratative la Craiova cu partea bulgară şi la Turnul-Severin cu ungurii. La o săptămână după acceptarea Dictatului de la Viena, se finalizau şi negocierile româno-bulgare de la Craiova. La 7 septembrie 1940 s-a semnat un tratat care prevedea cedarea Cadrilaterului către Bulgaria şi obligativitatea schimbului de populaţii. Documentul a fost ratificat, de partea română, prin semnătura generalului Ion Antonescu, conducător al statului, la 10 septembrie 1940.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne
Modelul exemplar de întemeiere divină a adăpostului sufletului este redat de expresia populară "A bate parul sau a bate stâlpul". Parul este un "Axis Mundi", imagine a împerecherii Cerului patern cu Pământul matern. Această practică magică care îşi are originea în reflexologia şi mişcarea de du-te-vino a reflexului sexual este legată de întemeierea adăpostului sufletului şi de primele invenţii tehnologice ale omenirii.
Nu exista o construcţie mai deosebită fără gestul întemeietor al bătutului parului sau ţăruşului.
• Profesor Ion Ghinoiu

 

"Încă o zi infectă..."
7 SEPTEMBRIE 1880
"Plouă... şi-mi trec prin cap toate întâmplările neplăcute din viaţa mea; unele lucruri, de demult, mă fac să tresar, cu mâinile încleştate, ca şi cum m-ar cuprinde brusc o durere." (Marie Bashkirtseff)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar