x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Sărbătoare mare pe 11 aprilie 2024. Ce nu ai voie să faci în această zi. E mare păcat!

Sărbătoare mare pe 11 aprilie 2024. Ce nu ai voie să faci în această zi. E mare păcat!

de Redacția Jurnalul    |    10 Apr 2024   •   14:03
Sărbătoare mare pe 11 aprilie 2024. Ce nu ai voie să faci în această zi. E mare păcat!
Sursa foto: FB Manastirea Cernica

Mănăstirea Cernica se pregătește intens pentru sărbătoarea ocrotitorului său, Sfântul Ierarh Calinic, care va fi cinstit într-un mod solemn și plin de tradiție.

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica este pomenit de Biserica Ortodoxă pe data de 11 aprilie, iar pentru a marca această ocazie importantă, mănăstirea va găzdui o serie de ceremonii religioase.

Începând cu miercuri, 10 aprilie, la ora 14:00, moaștele sfinte vor fi scoase din biserica mare și plasate într-un baldachin special amplasat în curtea mănăstirii, unde credincioșii vor avea ocazia să le cinstescă.

De asemenea, în aceeași zi, începând cu ora 18:00, va avea loc slujba Privegherii în onoarea Sfântului Calinic, aducându-se astfel o prețuire specială pentru ocrotitorul mănăstirii.

Slujbele pentru ziua de joi, 11 aprilie 2024, vor debuta la ora 08:00, cu Acatistul Sfântului Ierarh Calinic și vor continua cu Liturghia darurilor înainte sfințite, care va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, episcop vicar patriarhal.

De remarcat este faptul că în patrimoniul mănăstirii se găsește și cinstitul cap al Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica, starețul care l-a precedat pe Sfântul Ierarh Calinic în conducerea lăcașului sfânt, informează basilica.ro..

Sfântul Ierarh Calinic este primul sfânt român canonizat și este cunoscut pentru viața sa pioasă și pentru contribuțiile sale la viața monahală și spirituală din țară.

De asemenea, înainte de a fi ales stareț la Cernica în 1820, Sfântul s-a născut în 1787 în București, primind numele de Constantin, fiind crescut într-o familie profund credincioasă.

Sfântul Calinic de la Cernica a aruncat un blestem asupra pământului pe care se află lăcaşul de cult Mănăstirea Frăsinei.

Frăsinei este singurul lăcaș de cult ortodox din România unde femeile nu au voie să intre şi să se roage.

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, prăznuit de ortodocşi în fiecare an la 11 aprilie, a interzis intrarea femeilor în mânăstirea Frăsinei, printr-o hotărâre gravată pe o piatră.

Sfântul ar fi luat această hotărâre în anul 1867, din cauza faptului că, în timpul unei vizite inopinate la mânăstire, i-ar fi găsit pe călugări chefuind cu femeile din sat.

Ce nu ai voie să faci pe 11 aprilie?

În această zi sfântă, credincioșii nu au voie să desfășoare treburi gospodărești. Pe 11 aprilie, gospodinele nu trebuie să spele, pentru că este mare păcat.  

Deoarece sărbătoarea cade în Postul Paștelui, pe 11 aprilie nu se consumă alimente de origine animală, precum lapte, carne, ouă, brânză sau derivate din acestea. Singura zi din lună în care credincioșii pot consuma preparate cu pește este în Duminica Floriilor (Intrarea Domnului în Ierusalim), pe 28 aprilie.  

În această zi, creștinii sunt îndemnați să fie mai milostivi și mai iertători. Certurile sunt total interzise. În ziua în care este cinstit Sfântul Calinic de la Cernica, împreunarea dintre femei și bărbați este interzisă.  

În ziua praznicului, femeile nu au voie să coasă, iar bărbații nu trebuie să muncească pământul.  

×