x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marţi 8 septembrie 2009

Marţi 8 septembrie 2009

de Ramona Vintila    |    08 Sep 2009   •   00:00

Este ziua 251 a anului - Au mai rămas 114 zile



Soarele
Răsare la 6:46
Apune la 19:39

Luna
Răsare la 20:52
Apune la 10:47

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
12 septembrie

Lună nouă
18 septembrie

Primul pătrar (Luna în creştere)
26 septembrie

Lună plină
4 octombrie


Proverbul zilei:

"Înnegrind pe altul nu te albeşti pe tine"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină: Naşterea Maicii Domnului


Creştinii serbează astăzi Naşterea Maicii Domnului. Părinţii ei, Ioachim şi Ana, deşi bătrâni, nu încetau să se roage pentru ca Dumnezeu să le dăruiască un copil, pentru că faptul de a nu avea copii era socotit de către vechii evrei un blestem. Dumnezeu le-a ascultat rugăciunea şi a dezlegat neputinţa lor. Astfel, Fecioara s-a născut din starea lor de rugăciune şi prin binecuvântarea dumnezeiască. Aşa a venit pe lume cea care l-a născut pe Mântuitorul Hristos, Fecioara Maria, Împărăteasa tuturor sfinţilor. Dumnezeu a ales-o şi s-a adresat ei pentru ca Mântuitorul lumii să se poată întrupa din ea.


Credinţe populare, tradiţii, semne

După aproximativ o lună lunară de la moartea (Adormirea) Fecioarei Maria (15 august), creştinii îi celebrează naşterea. Conform tradiţiei creştine, Fecioara Maria a fost născută miraculos. Părinţii ei, Ioachim şi Ana, erau defăimaţi şi huliţi că nu aveau copii. Ioachim se roagă lui Dumnezeu în munţi, iar femeia lui, "stearpă şi neroditoare", în grădină să le dea rod sfânt pântecelui. După unele legende populare, Ana ar fi rămas însărcinată mirosind sau sărutând o frunză de păr sau o floare, după altele s-ar fi născut din "durere de inimă", dintr-o mamă de 7 ani şi un tată de 77 de ani. Cele două Sântămării încadrează calendaristic Anul Nou Biblic (1 septembrie), presupusa "Facere a lumii" (5508 î. Chr.). De altfel, multe dintre trăsăturile specifice Anului Nou Biblic sunt preluate de Sântămăriile româneşti. (Profesor Ioan Ghinoiu)


Click istoric

La 8 septembrie 1495 a început domnia lui Radu cel Mare în Ţara Românească. Radu cel Mare era fiul lui Vlad Călugărul, nepotul lui Vlad Dracul şi strănepotul lui Mircea cel Bătrân. Un titlu de merit al lui Radu cel Mare a fost reorganizarea ierarhiei bisericeşti, pe care a întreprins-o cu ajutorul lui Nifon, fost patriarh al Constantinopolului. A înălţat lăcaşuri atât în cuprinsul Ţării Româneşti, cât şi în afara hotarelor ei. Cea mai de seamă ctitorie a sa este biserica de la Mănăstirea Dealul. A încetat din viaţă în 1508 şi a fost îngropat la ctitoria sa de la Dealul, fiind numit atât în istoriografia noastră, cât şi în cea străină, Radu Voievod cel Bun.


S-a întâmplat azi

În România

1913 - Apare în ziarul Viitorul Scrisoarea-program a şefului liberalilor, I.I.C. Brătianu, cu acordul regelui, în care se preconizează înfăptuirea celor două reforme: agrară (exproprierea parţială a moşiilor de peste 1.000 ha şi vânzarea lor ţăranilor) şi electorală (înlocuirea celor trei colegii, stabilite în 1884, cu un colegiu unic, în care să voteze toţi bărbaţii ştiutori de carte);

1975 - Se înfiinţează cea de-a doua companie de transport aerian LAR, Liniile Aeriene Române;

1982 - Începe Conferinţa internaţională "Lasere şi aplicaţii", organizată la Bucureşti de Institul Central de Fizică şi Comitetul naţional român de fizică.

În lume

1888 - La Londra, este găsit corpul celei de-a doua victime a lui Jack Spintecătorul, Annie Chapman.

Născuţi la 8 septembrie

1157 - Regele Richard I al Angliei (m. 1199);

1474 - Ludovico Ariosto, poet (m. 1533).

×
Subiecte în articol: calendar