x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 13 mai 2009

Miercuri 13 mai 2009

de Ramona Vintila    |    13 Mai 2009   •   00:00

Este ziua 133 a anului - Au mai rămas 232 de zile

SOARELE
Răsare la 5:49
Apune la 20:35
LUNA
Răsare la 12:42
Apune la 9:37
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
17 mai
LUNĂ NOUĂ
24 mai
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
31 mai
LUNĂ PLINĂ
7 iunie

 

Proverbul zilei:
"Nu se alege câştigul din pagubă"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 

Sărbătoare creştină: Sf. Muceniţă Glicheria; Cuv. Serghie Mărturisitorul
Sărbătorită astăzi, Sfânta Muceniţă Glicheria a fost contemporană cu împăratul Antonin şi cu guvernatorul Savin. Era originară din cetatea Traianopolei. În clipa în care a aşezat guvernatorul jertfa zeilor la templu, Glicheria şi-a închinat fruntea.

Prinzând curaj, s-a dus la Savin şi l-a mărturisit pe Hristos. Guvernatorul i-a poruncit să aducă şi ea jertfă, dar creştina a refuzat. S-a rugat lui Dumnezeu şi cu putere a dărâmat statuia idolului Dia. Ceilalţi locuitori încercau să o bată cu pietre, dar pietrele nu o atingeau. A fost întemniţată şi înfometată. A fost hrănită de îngerul Domnului. După mai multe zile, a fost dată fiarelor.

 

S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1563 - Primul document cunoscut emis de judeţul şi pârgarii oraşului Bucureşti;
1864 - Legea pentru concesionarea drumurilor de fier ale României din partea de dincoace de Milcov către W.H. Ward, Thomas Barclay şi asociaţii lor;
1883 - Are loc la Bucureşti festivitatea de punere a pietrei de temelie a Templului Sefard;
1929 - Decret prin care sunt amnistiate "toate infracţiunile politice încercate sau săvârşite de cetăţenii români până la 1 decembrie 1928".

ÎN LUME
1830 - Ecuador îşi câştigă independenţa;
1917 - În localitatea Fatima, trei copii au spus că au avut viziuni cu Fecioara Maria.

NĂSCUŢI LA 13 MAI
1938 - Ludovic Spiess, tenor (m. 2006);
1946 - Ileana Popovici, actriţă şi ilustrator muzical.

 

Click istoric
Astăzi se împlinesc 169 de ani de la naşterea cunoscutului scriitor Alphonse Daudet. Romancier, nuvelist şi dramaturg, Daudet s-a născut la Nimes. Debutează la Paris cu un volum de versuri romantice, dar primul succes i-l aduce culegerea de povestiri "Scrisori din moara mea", publicată în anul 1869. Din 1872 locuieşte cu familia, retras la Champsrosay, de unde vine la Paris doar pentru a lua parte la dineurile oferite de un alt scriitor celebru, Victor Hugo.

Din această perioadă intră în repertoriul permanent al teatrelor şi piesele sale se vor juca în mii de spectacole. Daudet se înscrie printre cei mai acerbi scriitori anticlericali ai secolului. A încetat din viaţă în 1897, la Paris.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne
Pasărea suflet este o reprezentare plastică a sufletului mortului pe stâlpii şi crucile din lemn din cimitire. Instrumentul metalic, un fel de scoabă, cu care se scobeşte în lemn numele mortului se numeşte în Ţara Haţegului pasăre. La confluenţa Jiului cu Dunărea, pasărea sculptată, traforată sau pictată este redată în zbor descendent, orientat spre pântecele Pământului.

Privite de sus, crucile săgeţi par a fi stoluri de păsări grupate pe familii şi spiţe de neam, precum oamenii în vatra satului. Spre deosebire de pasărea suflet în zbor ascendent sau descendent din cimitirele de la sud de Carpaţi, în unele sate din sudul Transilvaniei apar una sau două păsări sculptate. Pasărea suflet este un arhetip obişnuit în plastica populară.
  Profesor Ion Ghinoiu

 

"Încă o zi infectă..."
13 MAI 1967
Zi plină de râgâieli, pârţuri, vărsături şi diaree; un adevărat concert de orgă. (Ernesto "Che" Guevara)

"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar