- Ziua Organizaţiei Naţiunilor Unite
- Este ziua 297 a anului
- Au mai rămas 68 de zile
Soarele:
Răsare la 7:41
Apune la 18:17
Luna:
Răsare la 17:09
Apune la 5:11
Lună plină:
26 octombrie
Ultimul pătrar(Luna in descreştere):
1 noiembrie
Lună nouă:
9 noiembrie
Primul pătrar(Luna in creştere):
17 noiembrie
Sărbătoare creştină
Sfăntul Mare Mucenic Areta a fost căpetenia Cetăţii Negran din Etiopia, unde impărăţea Elezvoi, preacredinciosul impărat. In ţara omeriţilor impărăţea păgănul Dunaan, evreul. Fiindcă binecredinciosul Elezvoi il biruise pe Dunaan şi pusese păzitori credincioşi de-ai săi să păzească cetăţile acelea, Dunaan s-a sculat cu război şi a omorăt pe păzitorii lui Elezvoi. Mergănd la Cetatea Negran şi neputănd-o lua cu război, a făcut jurămănt cum că nu-i va supăra pe creştinii din ea. Apoi, călcăndu-şi jurămăntul, i-a omorăt pe toţi căţi i-a aflat. Atunci, Sfăntul Areta a stat cu bărbăţie la lupta muceniciei. Pentru indrăzneala sa a murit de sabie şi aşa s-a mutat la Domnul.
Calendar creştin-ortodox
Sf. Mare Mucenic Areta; Sf. Mucenici Sevastiana şi Valentin
Calendar romano-catolic
Sf. Anton M. Claret, episcop;
Sf. Fer. Alois Guanella
Calendar greco-catolic
Sf. Areta şi comunitatea sa, mucenici
Psalmul 19 al lui David
Să te audă Domnul in ziua necazului şi să te apere numele Dumnezeului lui Iacob. Trimită ţie ajutor din locaşul Său cel sfănt şi din Sion să te sprijinească pe tine. Pomenească toată jertfa ta şi arderea de tot a ta bineplăcută să-i fie. Dea ţie Domnul după inima ta şi tot sfatul tău să-l plinească. Bucura-ne-vom de măntuirea ta şi intru numele Dumnezeului nostru ne vom mări. Plinească Domnul toate cererile tale. Il va auzi pe dănsul din cerul cel sfănt al Lui. Unii se laudă cu căruţele lor, alţii cu caii lor, iar noi ne lăudăm cu numele Domnului Dumnezeului nostru. Aceştia s-au impiedicat şi au căzut, iar noi ne-am sculat şi ne-am indreptat. Doamne, măntuieşte pe impăratul şi ne auzi pe noi in orice zi Te vom chema. Amin!
Proverbul zilei:
"Omul neinvăţat, ca un lemn neindreptat"
"Proverbele Romănilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
 Â
S-a intămplat azi
In Romănia
1927 - Arestarea la trecerea frontierei, din ordinul guvernului liberal, a lui Mihail Manoilescu pe cănd se intorcea de la Paris, unde il intălnise pe Prinţul Carol şi din partea căruia aducea cinci scrisori adresate sprijinitorilor săi din ţară. Procesul intentat lui Manoilescu (10-14 noiembrie), pe motivul că urmărea schimbarea ordinii constituţionale stabilite, a provocat o dezbatere pasionată intre liberali şi adversarii lor politici pe tema actului de la 4 ianuarie 1926. Consiliul de Război al Corpului II Armată a hotărăt achitarea lui M. Manoilescu cu trei voturi contra două, fapt care a marcat o victorie a opoziţiei asupra liberalilor;
1940 - La Bucureşti au loc lucrările Conferinţei privind reglementarea navigaţiei pe Dunăre şi lichidarea Comisiei europene a Dunării, convocată din initiaţiva Germaniei şi URSS şi incheiată fără nici un rezultat.
In lume
1648 - Este semnată Pacea de la Westphalia, marcănd astfel sfărşitul războiului de 30 de ani;
1995 - O eclipsă totală de soare este vizibilă din Iran, India, Thailanda şi Asia de Sud-Est.
Născuţi la 24 octombrie
1946 - Anda Călugăreanu, actriţă şi interpretă (m. 1992);
1972 - Ruxandra Dragomir, fostă jucătoare de tenis.
Click istoric
Astăzi se implinesc 56 de ani de la infiinţarea Organizaţiei Naţiunilor Unite, organizaţie mondială supranumită "casa comună a umanităţii". Scopul organizaţiei il constituie menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, realizarea cooperării internaţionale in rezolvarea problemelor cu caracter economic, social, cultural sau umanitar, in promovarea respectării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale pentru toţi, fără deosebire de rasă, sex, limbă sau religie. La 24 octombrie 1945 intra in vigoare Carta Naţiunilor Unite. Această zi intră in istorie şi este sărbătorită an de an, din 1948, ca "Ziua Naţiunilor Unite".
Credinţe populare, tradiţii, semne
Drumurile vechi, chiar dacă erau umblate numai de care cu boi şi de căruţe cu cai, trebuiau să aibă posibilităţi de popas, numite dejugători sau storişti, şi surse de apă. Orice călăreţ, căruţaş sau simplu călător pedestru trebuia să facă seara popas ca să cineze şi
să-şi refacă puterile pentru a doua zi. Dejugătorile erau amplasate la marginea localităţilor. Acolo, la roata căruţei sau pe crăcanele de lemn, călătorii işi pregăteau hrana. Unde popasurile erau mai lungi dejugătorile s-au transformat treptat in tărguri şi oraşe. In lungul drumurilor circulate de marii negustori, de dregătorii domneşti şi de diplomaţii străini au apărut hanurile sau ospătăriile pentru adăpostul călătorilor, vehiculelor şi mărfurilor pe timpul nopţii. Hanul dispunea de camere de oaspeţi, pivniţe de vin, grajduri pentru animale şi adesea de ateliere pentru repararea carelor şi căruţelor. Scriitorii noştri au legat de hanuri intămplări fabuloase ca, de pildă, cea istorisită de I. L. Caragiale in nuvela Hanul lui Mănjoală; alteori descoperă sensuri profunde, ca Mihail Sadoveanu in Hanul Ancuţei. Fiind centrul tuturor intămplărilor memorabile, petrecute la han sau in lungul drumurilor care duc la han, acesta domină un teritoriu imens, care se confundă cu Moldova. Hanul Ancuţei era o cetate care-i adăposteşte pe povestitorii şi ascultătorii ospătaţi cu vinul ţării de Jos, băut din oală nouă din lut roşu.
Profesor Ion Ghinoiu