x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri, 3 septembrie 2008

Miercuri, 3 septembrie 2008

de Ramona Vintila    |    03 Sep 2008   •   00:00
Miercuri, 3 septembrie 2008

 Este ziua 247 a anului • Au mai rămas 119 de zile




• Este ziua 247 a anului
• Au mai rămas 119 de zile

Soarele:
Răsare la 6:41
Apune la 19:48
Luna:
Răsare la 10:39
Apune la 20:59
Primul pătrar(Luna în creştere):
7 septembrie
Lună plină:
15 septembrie
Ultimul pătrar(Luna în descreştere):
22 septembrie
Lună nouă:
29 septembrie


Proverbul zilei:

“Corabia a luat apă”
“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină

Sfîntul Mucenic Antima fost episcop al Nicomidiei între anii 284 şi 303. A trăit în perioada împăraţilor Diocleţian şi Maximian. În anul 302 s-a dat poruncă să se dărîme bisericile, iar episcopii creştinilor să fie prinşi.
Întîlnindu-se cu ostaşii trimişi să-l captureze, Antim i-a ospătat mai întîi pe aceştia. Pentru că au văzut că este un om bun, soldaţii i-au zis că vor spune superiorilor că nu l-au găsit, însă Sfîntul
a vrut să moară pentru credinţa sa. După ce s-a botezat într-un rîu a fost dus la judecată şi i-a fost tăiat capul.


Calendar creştin-ortodox
Sf. Sfinţit Mucenic Antim, Episcopul Nicomidiei; Sf. Cuv. Teoctist
Calendar romano-catolic
Sf. Grigore cel Mare, învăţător
Calendar greco-catolic
Sf. Antim, episcop; Sf. Teoctist, călugăr, proroc


S-a întîmplat azi

În România

1469 – Sfinţirea Mănăstirii Putna în prezenţa a numeroase feţe bisericeşti din Răsăritul ortodox. Ctitorie a lui Ştefan cel Mare, a cărei construcţie a început în 1466, era destinată a fi viitoare necropolă a familiei domneşti.
1848 – A treia Adunare naţională de la Blaj declară că nu recunoaşte “uniunea” Transilvaniei cu Ungaria şi reafirmă revendicările ţărănimii iobage.
1940 – Winston Churchill, primul-ministru al Marii Britanii, a declarat în Camera Comunelor: “Camera a aflat desigur că România a suferit de curînd o gravă mutilare teritorială... Dar noi nu avem deloc intenţia de a recunoaşte schimbările teritoriale care se vor face în timpul războiului, în afara cazului că ele ar fi urmarea unui acord prin bună înţelegere între părţile interesate”.
1991 – Printr-o declaraţie a Parlamentului, România a devenit primul stat care a recunoscut independenţa Moldovei.


În lume

1783 – Războiul american încheiat prin semnarea Tratatului de la Paris de Statele Unite şi de Regatul Marii Britanii.


Născuţi la 3 septembrie

1936 – Marina Voica, solistă de muzică uşoară;
1976 – Ashley Jones, actriţă.


Click istoric

Astăzi se împlinesc 133 de ani de la naşterea lui Ferdinand Porsche, constructor de automobile şi fondatorul firmei cu acelaşi nume. A inventat celebra Volkswagen Beetle după o tinereţe marcată de numeroase invenţii, printre care şi primul automobil cu transmisie integrală. O mare parte a vieţii, Porsche a trăit la Stuttgart, unde a fost numit inginer-şef la uzinele lui Gottlieb Daimler. A fondat în 1931 compania independentă de automobile sportive, actuala “Dr. Ing. h.c. Ferdinand Porsche” AG. În timpul celui de-al doilea război mondial, după ce Ferdinand s-a înrolat, Ferry, fiul său, a preluat conducerea uzinei. Ferdinand Porsche a murit în 1951. Credinţe populare, tradiţii, semen


Credinţe populare, tradiţii, semne

Bradul, datorită formei, cetinii şi fructului (conului), apare în numeroase obiceiuri din ciclul vieţii (naştere, căsătorie, înmormîntare) ca model al divinităţii masculine. În vorbirea curentă, feciorul de însurat este voinic ca bradul, înalt ca bradul. Fata de măritat, chiar dacă este voinică şi înaltă, nu va fi vreodată comparată cu bradul! Bradul împodobit la nuntă, simbol al masculinităţii, acoperă un areal compact în sudul României. În Transilvania şi Banat, bradul a fost înlocuit cu steagul de nuntă, iar în Bucovina şi Moldova de Nord cu băţul înflorat. În timpul nunţii, bradul împodobit este respectat şi venerat de toţi nuntaşii: are oraţii speciale, numite Vorbele bradului, Cîntecul bradului, un dans ritual numit Hora bradului, este păzit, purtat şi jucat în fruntea horelor şi alaiurilor nupţiale de cel mai falnic flăcău. În timpul nunţii, în momentele cînd lipseşte mirele, bradul ţine compania miresei. Prin înfăţişare şi, mai ales, prin modul cum se joacă bradul şi steagul, se redau bărbăţia, hotărîrea şi virilitatea viitorului soţ. Mărul, precum bradul, apare la nuntă sub formă de pom (arbore), poamă (fruct), floare, creangă. El este idealul de frumuseţe al fetei de măritat care are obrajii şi sînii ca merele etc. Mărul a căpătat, de-a lungul timpului, şi un înţeles peiorativ. Expresia “Ce poamă eşti!” este adresată, de obicei, unei persoane feminine căreia îi place peste măsură dragostea.
  • Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar septembrie bradul