x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Omul zilei: Nicolae Zamfir

Omul zilei: Nicolae Zamfir

de Paul Rogojinaru    |    09 Feb 2012   •   21:00
Omul zilei: Nicolae Zamfir

Ieri, a fost depus la Comisia Europeana de la Bruxelles proiectul celui mai puternic laser din lume, European Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP), care se va construi in Romania, la Magurele. ELI-NP este un concept paneuropean in cadrul caruia colaboreaza 13 tari europene, unde Cehia, Romania si Ungaria sunt statele gazda care vor construi fiecare cate o parte din acest proiect.

Aplicatiile experimentelor planificate la Magurele se vor extinde de la terapia anticancer si ecologizarea deseurilor radioactive, pana la realizarea de acceleratori de particule performanti. Totodata, se urmareste obtinerea unor fascicule laser cu intensitati de peste 1.000 de ori mai mari decat cele mai mari valori disponibile astazi. 'Puterea laserului va fi mai mare decat a tutu­ror centralelor nucleare, insa aceasta putere nu functioneaza continuu, ci este concentrata in cateva picosecunde.

Laserul va face ca un obiect sa se deplaseze aproape cu viteza luminii, insa nu poate fi vorba de teleportare', declara, infierbantandu-ne imaginatia, profesorul Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara 'Horia Hulubei'. Pentru implicarea in realizarea acestui grandios proiect, ca va revolutiona apro­piata lume de maine, Jurnalul National il declara 'Omul Zile' pe Nicolae Zamfir, managerul proiectului ELI in Romania.

×
Subiecte în articol: calendar omul zilei