x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Zile importante din luna August

Zile importante din luna August

de Mandache Rodica    |    03 Aug 2013   •   00:47
Zile importante din luna August

Pe 1 August s-a intrat în Postul Sfintei Marii, care e la fel de important ca Postul Mare, Postul Paştilor! De ziua aceasta este ultima dată când mai poate scoate miere din stup.

Pe 6 August este Schimbarea la Faţă, care se numeşte popular Probejenia. Încep să se îngălbenească frunzele copacilor din pădure. Cerbii se udă în ape şi le spurcă şi de supărare apele se răcesc. Şerpii se ascund. Berzele se pregătesc de plecare. Cerul se deschide. Se face pomană de struguri. Se ia strugurele, se priveşte-n zare, se ia prima boabă si se spune: “boabă nouă în gură veche”.
Fetele se spală pe cap în această zi ca să aibă păr frumos, scrie în unele cărţi vechi, în altele scrie că rămâne cheală dacă se spală în această zi.

Schimbarea la Faţă (Probejenia)
După  ce a împlinit 33 de ani, Iisus a început să spună ucenicilor că el va trebui să meargă la Ierusalim unde va pătimi multe şi va fi omorît. Ucenicii s-au întristat. Apoi, însoţit de ucenici şi de popor, Iisus s-a dus la muntele Taborului, unde a urcat împreună cu Petru, Ioan şi Iacov.

Ca să se roage, s-a îndepărtat de cei trei, iar aceştia au adormit.
Când s-au deşteptat, Iisus li s-a înfăţişat Schimbat la Faţă, adică strălucind de slavă dumnezeiască. L-au văzut vorbind cu doi bărbaţi care erau Proorocul Moise şi Proorocul Ilie.

Adormirea Maicii Domnului
Cu trei zile înainte de a o lua la sine, Hristos a trimis un înger la Maica sa pentru a-i face cunoscută mutarea la viaţa cerească.  Ea s-a bucurat şi a urcat pe Muntele Măslinilor ca să se roage. După aceea a venit acasă, a pregătit tot ce trebuie pentru înmormântare, şi-a împărţit hainele văduvelor sărace, a promis vecinilor că nu-i va uita şi îi va ocroti, apoi s-a culcat în pat, s-a rugat pentru vieţuirea în pace şi şi-a dat sufletul.

Atunci s-a auzit un tunet mare şi de la marginile lumii au venit Apostolii lui Hristos. Petru a fost cel care a început cântarea de îngropăciune şi toţi i-au purtat patul până în satul Ghetsimani, unde i-au pus trupul în mormânt. Din rânduiala Lui Dumezeu, Apostolul Toma a venit peste trei zile.

A fost dornic să vadă chipul Maicii Sfinte şi mormântul a fost deschis pentru el. Dar n-a mai fost găsit decât giulgiul. Maica Domnului, cu trup cu tot, urcase la ceruri purtată de îngeri.
 

×