x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Croaziera Jurnalul Statul le da cu flit gospodarilor

Statul le da cu flit gospodarilor

de Daniela Cârlea Şontică    |    20 Oct 2006   •   00:00
Statul le da cu flit gospodarilor

Stau zgribuliti in fata magazinului universal din Spantov si asteapta sa li se dea ceva din ajutoarele sosite pentru a-si termina casele distruse de ape. Baloti de scanduri si capriori pentru acoperis. Cateva carute incarcate tocmai au plecat spre noile case. Cand ne vad, oamenii ne asalteaza: "Isi bat joc noi! Uitati-va si dumneavoastra ce putrede sunt la capete, si ce strambe. Dupa ce ca nu ne sunt de ajuns pentru un acoperis, mai sunt si proaste"... Au facut o mica revolta la primarie si scandurile din care nici cotet nu-ti poti face urmeaza sa fie schimbate.

GAURI. O ulita proaspat pietruita leaga satul Spantov de noile case. Ulita cea noua a fost facuta acum trei saptamani. Aici sunt ridicate deja, din banii guvernului austriac, 106 case din scanduri. Prin peretii unora dintre ele bate vantul, si-s gauri de poti sa te uiti afara "Uitati-va si dumneavoastra daca putem locui in ele pe timp de iarna. Noaptea nu putem sta de frig. Dar oamenii sunt disperati, unde sa stea?", se intreaba retoric Constantin Cretu, un sinistrat. La doua case mai incolo, o femeie deretica pe langa casuta ei din lemn. Locuieste in ea, desi nu are caldura, iar afara iti ingheata degetele pe pix. Spera ca intr-o zi sa se mute in cea noua, ridicata din BCA. Dar deocamdata n-are nici acoperis, nici ferestre, nici usi. Mai e mult pana acolo.

ANOMALII... "Aici, in fata, o sa am magazinul, iar dincoace sufrageria si dormitoarele. Eu am avut casa mare si dincolo, aveam si marmura acolo... Am muncit toata vara la noua casa, dar numai in familie. M-am imprumutat la banca, n-am asteptat sa-mi dea statul nimic. Ne-au promis cate 20 de miloane de lei, dar nici acum nu i-am primit", spune Florian Ivanciu, maistru scolar in Oltenita.

Ivanciu, om harnic din fire, nu a vrut sa stea cu mana in san, sa astepte ca statul sa-i dea casa gata facuta. S-a apucat singur de ea, imediat ce a primit cateva materiale de constructii de la Guvern. Daca s-ar fi trecut pe listele celor de la ANL nu ar fi miscat un deget pana in momentul in care si-ar fi primit cheile de la casa. Dar asa, el nu numai ca munceste din greu, dar mai si plateste din buzunarul lui manopera. Ca Ivanciu mai sunt si alti oameni gospodari in Spantov. Pe ulita noului cartier, oamenii care au ales sa-si ridice singuri casele ne inconjoara. Vor sa stie de la noi daca e adevarat ce se aude: 20 de milioane pentru fiecare dintre sinistratii ce nu sunt pe listele ANL. Sa-si acopere cheltuielile de manopera. Sunam la Ministerul Constructiilor chiar de acolo, din batatura "Sunati la domnul Borbely, el stie". Sunam la Borbely: "Sunati la domnul Andreica". Sunam la Andreica si sinistratii care ciulisera urechile pana atunci zambesc cu dispret. "Te trimit de la unul la altul, nu?". Primarul din Spantov ne zice ca, de fapt, cei care au hotorat sa-si ridice singuri casele nu vor primi nici un ban pentru manopera. Daca esti gospodar, nu te ajuta nimeni. "Dar ce, este singura anomalie din tara asta?", ne-a raspuns retoric primarul.

TERMEN. Stefan Titrat, un batran blajin la vorba, chiar si atunci cand spune ca-i va fi casa gata abia la primavara, sta intr-o ruina. Locuinta inundata in aprilie are toti peretii crapati si oricand poate sa cada peste el, peste femeia lui si peste copilul cu handicap, imobilizat la pat. Nu vrea sa plece din ea, pentru ca baiatul lui de 38 de ani, cu handicapul pe care il are, nu poate face fata frigului din casuta de lemn, primita de la austrieci. Cand am ajuns la batran, muncitorii de la ANL abia ii sapasera santurile pentru fundatia noii case. Arata ca un cotet. "Am auzit ca intr-o saptamana e gata!", strigam la lucratori. Unul dintre muncitorii ANL ranjeste ironic. "Termenul de predare a lucrarii e abia in februarie", ne spune primarul...

×
Subiecte în articol: croaziera jurnalul