x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei '06 Premonstratens si Gabriela Szabo

Premonstratens si Gabriela Szabo

de Catalin Pruteanu    |    06 Iul 2006   •   00:00

Pe unul din rafturile din biroul sau, primarul din Sinmartin are cateva diplome primite de la Federatia de Atletism si un pitic din lut ars. Comuna Sinmartin este localitatea de care apartin Baile Felix, iar edilul pedist Lucian Popus ne spune ca a primit piticul de la omologul din Beius, impreuna cu un fluier pentru "disciplinarea" consilierilor locali; mai are si un buzdugan, pentru masuri mai drastice. Primarul e tare obosit, marturiseste ca de dimineata nu se simte prea bine. Adevarul e ca nu pare in forma, desi e un om solid. Legatura intre diplome si primar este ca aici, in Padurea Felix, a alergat Gabriela Szabo, iar Padurea Felix e revendicata de cativa ani de un ordin obscur de calugari maghiari, Ordinul Premonstratens. Viceprimarul, si el de fata, nu stie mare lucru. De altfel, nici macar nu e sigur cum se pronunta numele ordinului. Apoi adauga ca fetele bisericesti ar fi avut pamant prin 1200-1300-1500. Dupa Hristos.

Primarul da din umeri si spune ca, daca instanta il investeste, trebuie sa puna in aplicare hotararea de punere in posesie. Pana acum n-au vorbit cu nici un reprezentant al Premonstratens. "Doar corespondenta am avut. Si n-am raspuns noi, ci comisia locala a fondului funciar", spune primarul. "La noi si-au primit drepturile cuvenite doar cei care au prezentat documentele necesare. Lucrurile inca nu sunt pe fagasul normal. Chiar acum vin de la prefectura si reprezentantii calugarilor au inca dificultati sa demonstreze", continua el; apoi ne lamureste ca fetele clericale n-au revendicat pamantul de la primarie, ci de la Ocolul Silvic Oradea, in proprietatea caruia se afla padurea cu pricina.

SCHIMBARI. Fostul primar a fost pesedist si a trecut la liberali. Actualul primar, Lucian Popus, a fost pesedist, iar acum a trecut la pedisti. Populatia a crescut mult in ultimii ani, numai anul trecut primaria a dat 500 de autorizatii de constructie. Il intrebam pe primar daca nu se gandeste sa treaca de la comuna la oras. "Am avut o tentativa, dar mi-am revenit imediat", raspunde Lucian Popus. (Catalin Pruteanu)

×