x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei 12 iulie 2004: Tihuta - Nostradamus din Bargau

12 iulie 2004: Tihuta - Nostradamus din Bargau

12 Iul 2004   •   00:00

La capatul vestic al pasului Tihuta, dominat de Castelul Dracula, oamenii nu sunt deloc interesati de mitul intunecatului personaj. Insa pana si copiii stiu pe de rost cele mai multe din profetiile prorocului Gabris. Acesta a prevestit ce se va intampla notabil pe Valea Bargaului si totul s-a petrecut intocmai.

VIOREL ILISOI

Pe Valea Bargaului, la iesirea din pasul Tihuta, daca nimeresti rezultatul unui meci sau daca prevezi exact cum va fi vremea a doua zi ti se spune: "Parc-ai fi Gabris". Grigore Pop, zis Gabris, a murit in 1944. De 60 de ani incoace, de la moartea lui, profetiile care in timpul vietii lui era socotite aiureli ale unui scrantit s-au implinit una cate una.

Profetiile lui se refera strict la destine personale ale oamenilor din Tiha Bargaului sau la evenimente din sat si din imprejurimi. Acest fapt a facut ca localnicii sa creada nestramutat in prezicerile lui si sa si-l asume pe Gabris ca pe un sfant al locului, care vorbea cu ingerii.

Profesorul Titus Wacshmann-Hogiu a scris o carte - "Nostradamus versus prorocul Gabris din Bargau" (Editura Europress, Bistrita, 2003).

"PE TADULA". Elena Tonea, nepoata de frate a lui Gabris, si-l aminteste pe unchiul ei. A vazut, in aproape 100 de ani de viata, cum profetiile lui s-au implinit intocmai.

Odata, unchiul a chemat-o si i-a spus: "Vezi casa din vale? Va veni o vreme cand de acolo o sa mancati pe tadula". Pe vremea aceea nimeni nu-l lua in serios pe Gabris, Ileana a ras si si-a vazut de drum. Prin 1950 comunistii au ridicat chiar pe acel loc un magazin, unde alimentele erau vandute pe cartela, adica pe "tadula".

"CASA VA ARDE". Intr-o noapte, lui Gabris i s-a aratat Maica Domnului. S-a inchis in casa si a inceput un post negru de 40 de zile. Fratii si nevasta l-au scos cu forta, intrerupandu-i postul si rugaciunea. "Frate Ioane, a zis Gabris fara ura, tu vei fi hoinar si acum si pe lumea cealalta. Casa iti va arde si nu vei avea odihna nici in pamant". Peste mai multi ani casa lui Ion a ars. Alti ani mai incolo, murind, Ion Pop a fost inmormantat in gradina, langa apa. In timpul unei furtuni apa s-a umflat si a luat la vale sicriul.

BISERICA. In centrul satului exista un han tinut de o familie de evrei. "Aici e loc sfant, a spus Gabris. Se va face o biserica. Crestinii vor lucra pana vor ajunge la feresti. Va veni un turc sa o termine."

Dupa razboi, evreii au plecat din sat, iar hanul lor a fost daramat. Pe acel loc, la 28 iunie 1948 s-a pus piatra de temelie a unei biserici. Lucrarile mergeau greu, au durat 10 ani. Biserica a fost terminata sub pastorirea parintelui Roman. Satenii, amintindu-si de prezicerea lui Gabris, l-au intrebat pe preot din ce neam vine. Preotul a spus ca este originar din Constanta si ca se trage dintr-o familie de turci, romanizata si crestinata cu timpul.

"FANTANA DE LAPTE". "Multe din predictiile lui Gabris, spune profesorul Wachsmann-Hogiu, erau formulate intr-un stil sibilinic, greu de inteles pentru oameni. Poate si din aceasta cauza profetiile lui, aparent lipsite de claritate si de logica, pareau sa fie expresii ale nebuniei, vorbit in dodii. Insa eu am cercetat cu atentie viata lui si toate informatiile obtinute de la cei care l-au cunoscut duc spre ideea ca nu era nebun, poate doar un pic mai altfel, in orice caz un om foarte credincios, mistic chiar."

Nebun a putut parea Gabris atunci cand, aratand un loc din sat, a spus: "Aici va fi o fantana de lapte, iar laptele va veni pe sapte izvoare. Mai apoi va fi o vaca la sapte case". In timpul comunismului, exact pe locul indicat de Gabris, in Prund, s-a construit un centru de colectare si prelucrare a laptelui. "Laptele, precizeaza profesorul, provenea de la vitele din cele sapte vai ale satului. Acum laptaria s-a inchis. Efectivele au scazut de sapte ori. Gabris a avut dreptate."

INGERUL
Grigore Pop (1861-1944) era nepotul primului invatator din Tiha Bargaului. Stia carte, citea Biblia. "Era credincios, bun si darnic pana la Dumnezeu", spun batranii care l-au cunoscut. Nu facea decat sa se roage la o icoana aflata acum in posesia lui Toader Hanganut. Cand nu se ruga, iesea prin sat, oprea pe cate unul pe strada si il intreba: "Vrei sa stii ceva?" - si, voia sau nu voia acela sa stie, ii spunea ceva din viitor. "Mi-a spus ingerul si Maica Domnului in vis", incheia el. Aflat intr-o continua rugaciune, Gabris nu muncea in gospodarie, si-a neglijat familia, care, se pare, nu l-a prea iubit. Astazi nici nu se cunoaste locul unde a fost inmormantat.

MISTIC
"Profetiile lui, aparent lipsite de claritate, pareau sa fie expresii ale nebuniei, dar nu era nebun, poate un pic mai altfel, un om foarte credincios, mistic chiar" - Wachsmann-Hogiu, profesor

Soseaua de asfalt, "Drum de piele"

"Gabris o zas", spun bargauanii cand alta dintre profetiile lui Gabris ajunge la soroc. A spus ca in Balta Fantanii din Susesni se va face comert. Balta a fost desecata si s-a construit un magazin. Gabris a spus: "Va veni o vreme cand drumu’ satelor de pe Bargau va fi de piele". Drumul ce leaga Bucovina de Bargaie, prin pasul Tihuta, vechi de peste 200 de ani, era plin de gropi si noroi. In 1969, la aproape 60 de ani de la profetia lui Gabris, drumul a fost betonat, apoi asfaltat, devenind neted ca-n palma.

Gabris a prezis venirea si plecarea ungurilor din Ardeal (dupa Diktatul de la Viena); construirea soselei spre Colibita, "Tot se va face drumul si se va surpa" - soseaua, construita pe locuri alunecoase, nu e terminata nici azi, dupa 30 de ani; a prezis aparitia radioului si a televiziunii ("Va canta dracu’ la tata casa"), a bicicletelor si a masinilor; a prezis razboiul, instaurarea si caderea regimului comunist etc.

Unele profetii nu s-au confirmat si nici nu se stie ce ar putea sa insemne. De pilda: "In Oala este o apa neagra si groasa. Cand va da oala in clocot va fi necaz mare. Daca va veni incoace, va fi vai pentru bargauani! Daca va merge incolo, va fi vai pentru someseni". "Oala" este un varf vulcanic al muntelui Miroslava. Profetia pare sa se refere la o noua eruptie a vulcanului stins de milioane de ani. "Cat de departe vedea Gabris in timp?", se intreaba Titus Wachsmann...
×
Subiecte în articol: descoperirea romaniei gabris