"Aici a inceput Tara Romaneasca. Aici am inceput noi", spun argesenii. Curtea de Arges a fost si punctul de pornire a Caravanei Jurnalului - Antena 1. Si, de asemenea, punctul final al primei etape.
Ansamblul istoric Curtea Domneasca nu mai atrage, din pacate, turistii de altadata. Cei care-i calca pragul, in cazul in care nu s-au zgarcit pentru 20.000 de lei, cat este taxa pentru intrare, intreaba inca de la inceput de Mesterul Manole, de fantana. Argesenii isi aduc aminte cu regret, cu nostalgie de vremurile apuse, cand carduri de turisti sau grupuri de elevi insotiti de profesori veneau pentru a vedea ceea ce adaposteste Biserica Domneasca: 300 de picturi vechi de secole. Recent, biserica a fost restaurata, dar picturile nu si-au pierdut acel farmec, acel amestec natural de culoare si de credinta. Nu se cunosc autorii celor 300 de picturi ale bisericii ce nu uimeste din exterior prin monumentalitate, ci in interior prin maretia operelor artistilor anonimi care au lucrat neincetat saptamani intregi. Prin contrast, Manastirea Curtea de Arges este aglomerata, mii de turisti si pelerini optand anual pentru a o vizita. MONUMENT. Curtea Domneasca de la Arges a fost construita initial in secolul al XIII-lea de voievodul Seneslau. La inceputul secolului al XIV-lea, pe timpul domnitorului Tarii Romanesti Basarab I, au fost ridicate biserica, palatul domnesc de pe latura de sud, turnul si zidul de incinta. De ansamblul Curtea Domneasca din Curtea de Arges are grija Elena Teodorescu, un om rafinat, inteligent, care se afla de aproape o viata aici. Complexul este viata ei. I-au trecut pragul ambasadori, profesori, doctori si arhitecti renumiti. Chiar si Printul Charles, care a vizitat recent Curtea Domneasca. Sufera insa ca numarul turistilor este pe zi ce trece din ce in ce mai mic si foarte putini sunt aceia care doresc sa afle povestea acestui loc. Si mai "sufera" de ceva: de dragoste pentru acest loc, pentru istoria si pentru secretele pe care acesta le ascunde, de farmecul sau. Tot ce-si doreste este ca acest ansamblu sa fie cunoscut, sa se stie ca aici este un izvor de istorie. Un inceput. LEGENDA. Manastirea Curtea de Arges este cunoscuta datorita Bisericii Mesterului Manole si a Anei, sotia jertfita pe altarul creatiei. "Mitul acesta al Anei zidite in perete pentru inaltarea bisericii nu are o baza crestina, dar mai ales ortodoxa. Cu toate ca mitul jertfei circula in toata zona balcanica, in cazul manastirii inaltate de Manole legenda nu are acoperire. Crestinismul interzice jertfele umane de orice fel, cu atat mai mult cand este vorba de un locas sfant", spune ghidul bisericii. Insasi inscriptia de pe zidul drept al naosului este un simplu desen, adaugat mult mai tarziu. Manastirea a fost locul preferat de odihna vesnica a domnitorilor si regilor romani, de la Neagoe Basarab, Radu de la Afumati si pana la familia regala de dupa 1866. Infiltratiile apei prin acoperis au inceput sa distruga din nou pictura. Nemiloasa apa a macinat picturile din naos si ameninta toata fresca refacuta acum mai bine de un secol. Fara un dram de ajutor, aceasta minunatie arhitecturala va ajunge doar o amintire.
EVLAVIE
|
Printre sfintii ortodocsi se numara si o fetita, singurul sfant ortodox copil. Filoteia avea 12 ani cand a fost omorata cu barda de tatal sau, nemultumit ca ea impartea cu nevoiasii mancarea pe care trebuia sa i-o duca lui la camp. Atunci cand au vrut sa o inmormanteze, corpul fetei nu a mai putut fi ridicat, fiind foarte grea. Doar cand s-a spus de Curtea de Arges au reusit sa urneasca corpul micutei. Si au adus-o aici. In fiecare an, mii de credinciosi trec pragul Palatului Episcopal doar pentru a atinge si a saruta moastele Sfintei Filoteia.
|
Citește pe Antena3.ro