Restaurante cu sobe de teracota decorative, flori de plastic si pasari impaiate. Trofee de vanatoare cu fructiere de anticariat. Chiar si o gradina zoologica...
Instrumente muzicale atarnate deasupra mesei, cu fiare de calcat, sobe de teracota cu flori de plastic si pasari impaiate. Trofee de vanatoare cu fructiere de anticariat si ceramica romaneasca reinterpretata "artistic". La care se poate adauga, "dupa gust", o gradina zoologica. Lista se poate completa cu doi-trei cai de lemn, o oglinda venetiana proaspat "bronzata", ingerasi si stelute aurii pe tavan albastru. Plus un car cu boi colorati, niste covoare atarnate pe garduri de lemn in mijlocul carciumii si multe carti! Cam asta ar fi reteta perfecta a unui restaurant "de fite". EXCES DE OSPITALITATE. Multi s-au gandit sa o adopte, poate chiar sa o imbunatateasca. Si despre unele hoteluri, improvizate de proprietari cu multe idei, se poate spune cam acelasi lucru... E adevarat, ca nu despre toate. Dar unii s-au gandit ca ospitalitatea in exces poate fi benefica pentru atragerea consumatorilor din toate categoriile. Deci: Bine ati venit in kitschul nostru! Asa ar trebui sa fie intampinati clientii la intrarea in multe restaurante din Romania⦠Pentru ca romanii considera necesara prezenta cat mai multor ornamente, in lipsa unui continut multumitor. Si cum s-a impamantenit deja ideea ca forma "salveaza" lipsa de fond, romanul arata si el ce poate. Sau ce are la indemana⦠ARMURA SI PORCUL. Am intalnit ceea ce eu as putea numi "esenta kitschului" in orasul Constanta. Un hotel cu multe stele, foarte multe pretentii si extrem de multe ornamente. Si un restaurant pe masura. Excesul e acolo la el acasa. O combinatie dezarmanta de stiluri, obiceiuri si obiecte intr-un haos general. La intrare te intampina cateva armuri amenintatoare, care te introduc intr-un ev mediu rasuflat. Cu mirosuri de carne de porc. In dreapta: receptia. Cu mobilier care combina stilul european al anilor â20 cu cel contemporan, cautand in acelasi timp un aer medieval. Spatiile goale au fost umplute cu ceea ce a reusit designerul sa cumpere de prin anticariate. Iar imitatia de caramida nu lipseste. FETITE DE LOCAL. Lasand in urma imitatiile, lanturile si armurile care decoreaza tot hotelul, restaurantul e de si mai mare senzatie. Am intrat intr-o vasta "sala a tronului", cu mese inalte si solide, trofee vanatoresti amestecate cu instrumente muzicale, servete romanesti, ceramica de Horezu lucrata la Marginea si fiare de calcat cu incalzire la soba. Scaunele sunt pe masura, adica adevarate jilturi, pentru oameni care "se respecta". Dar n-am inteles de la bun inceput ce cauta in decor perdelele din panza de sac si sforile groase de la intrarea in toaleta... Au venit si hostesele (?) Pardon! Chelnerite (?) Oricum, niste fete perfecte pentru o prezentare de moda, cu vestimentatie de ev mediu pana la brau. Iar de la brau in jos... pantofi! Or fi in meniu fetele? M-am gandit imediat ca aceasta poate fi o strategie a patronului de a-si atrage clientela. Oricum, proprietarul se lauda ca tot designul ii apartine... Dar asta inseamna ca localul se adreseaza exclusiv barbatilor care nu vin sa manance, bisexualilor si lesbienelor fascinate de Romania. De fapt, consumatorii ar spune ca se imbina perfect utilul cu placutul... sau senzatiile olfactive si gustative cu cele vizuale, apoi tactile... Intr-un kitsch perfect al tuturor simturilor.Citește pe Antena3.ro
CONFUZII CULTURALE EXPUSE LA STRADA
| ||||
Fara sa aiba cunostinte minime de design sau de etnografie, multi cred ca pot incropi un decor cu specific romanesc.
Si nu numai. In restaurantele cu specific japonez, chinezesc ori vietnamez, care sunt tot la moda, de cele mai multe ori decorul nu are nici o legatura
cu ceea ce sugereaza denumirea. Cat despre meniuri, foarte rar
se intampla sa fie respectate.
Oferta este cu totul alta decat cea la care ne-am astepta.
|