x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Meniu fara toxine: FOLK YOU!

Meniu fara toxine: FOLK YOU!

de Dana Andronie    |    Claudia Daboveanu    |    05 Aug 2006   •   00:00
Meniu fara toxine: FOLK YOU!

"Dincolo de orice vama/ Dincolo de DA sau NU/ Dincolo de toata lumea/ FOLK YOU!" Asa a deschis Dinu Olarasu joi seara, la Mamaia, cea de-a doua editie a Festivalului "Folk you!". Indemnul nostru este sa nu va mai hraniti sufletul cu produse fast-food, cand puteti alege un meniu care va curata sufletul de "noxele" manelistice.

"Dincolo de orice vama/ Dincolo de DA sau NU/ Dincolo de toata lumea/ FOLK YOU! Pentru ca mai cred in oameni/ Si in mare, si in delfini/ Pentru ca inima mea e o orga de lumini/ Pentru ca e mai bine contra sau doar impotriva/ Doar camasa la catarg si chitara in deriva."

Se acorda lui Dinu Olarasu diploma de "Aviator al folkului national" pentru melodia "Sa ma inalt" si titlul de "trubadur fruntas", pentru ca a lucrat peste program ca sa compuna imnul festivalului. Pentru ca ne incapatanam sa mai credem in folk, am revenit la mare sa curatam resturile si gunoaiele muzicale. "Utilajele" folosite sunt poezia si spiritul tanar. In fiecare seara de joi, vineri si sambata din luna august, Jurnalul National impreuna cu Radio 3net va asigura aer curat, fara nici un "decibel" de poluare. Asadar, cu cat o sa consumati mai mult "Folk you!", cu atat sufletul vi se va purifica mai mult.

HRANA SANATOASA. Joi seara, la Palm Beach Mamaia, Dinu Olarasu, Nicu Alifantis, Alexandru Andries, Mircea Vintila, Mircea Baniciu, Radu Gheorghe si Maria Magdalena Danaila au inceput sesiunea de salubrizare. Grea misiune! Statiunea Mamaia a devenit locul de pelerinaj al multor suflete manelizate. Folkistii din prima linie au cantat cu si din suflet pentru cativa oameni care au simtit ca trebuie sa serveasca o masa calda si sanatoasa, nu doar fast-food. Instinctul matern a functionat si de aceasta data: mamele si-au adus copiii (si in carucior) la "Folk you!", stiind cat de hranitor este.

DEBUT. Maria Magdalena Danaila a fost "micuta sirena" din Mamaia

Daca la Dinu Olarasu cei care "mai credeau in oameni si-n delfini" s-au adunat timid in fata scenei de la Palm Beach, cand a inceput sa cante Maria Magdalena Danaila, plaja a fost invadata. Vocea "sirenei" a atras ca un magnet turistii romantici care se plimbau mana-n mana pe faleza sau clientii teraselor cu urechi obisnuite cu alte ritmuri. Galateanca a stiut sa incalzeasca atmosfera, care s-a mentinut fierbinte pana dupa miezul noptii, la finalul ultimului recital. Poate-a fost "de vina" surpriza ca Maria Magdalena a cantat pentru prima oara la "Folk you!", poate pentru ca era singura fata din prima seara a celei de-a doua editii, poate ca inaltimea de baschetbalista, combinata cu stralucirea ochilor verzi si cu glasul profund... toate astea au vrajit publicul din Mamaia.

Urmeaza tot in premiera la "Folk you!" "taticul broastei testoase", Radu Gheorghe. Desi toti ne-am asteptat sa auzim refrenul care-ncepe cu "Hai li, hai lo", Radu Gheorghe a preferat sa declare razboi manelelor prin improvizatii pe teme folclorice, prin umor si dialog injghebat cu publicul.

Primul "corifeu" dintre cei patru: Mircea Vintila. N-a venit singur. Ca un omagiu adus publicului iubitor de folk, a cantat in picioare. Si nu singur. I-a adus cu el pe "Lordul John" si pe vechea lui prietena, "Miruna", pe care i-a plimbat din Strada Popa Nan pan-la Foisor si Piata Vitan, via Strada Snagov... Si nu intamplator, a rezonat cu sufletele noastre din seara aceea cand a murmurat si-am cantat impreuna: "Pe Pamant avem de toate/ Si mai bune, si mai rele/ Bune, rele/ Si-nchisori si libertate/ Si-a putea, si nu se poate/ Si noroi, si stele/"...

DUET IN CULISE. Periplul muzicii bune a continuat cu Mircea Baniciu. "Tetea" ne-a plimbat pe la "locuinta lui de vara, de la tara", pe la vechii lui amici din Bizant, prin drumuri pline de colb strabatute de tigani nomazi, care se tot duc, "pana nu-i mai vezi, pana nu-i mai crezi si din ochi ii pierzi"... Si asteptand sa-i vina randul sa urce pe scena, Baniciu a facut un duet ad-hoc cu Maria Magdalena (Danaila!). Au cantat impreuna cu Ciocu (el pe scena, ei in culise) piesele lui Mircea Vintila.

Cand spui Nicu Alifantis, spui "Piata Romana nr. 9". Si-ti mai vine sa-i spui: "Ce bine ca esti!" si "Numai noaptea vino". Alifantis canta mereu aceste piese in concertele lui. Si lumea le canta cu el. Si lumea mai stie ca Nicu Alifantis, omul si artistul, e indisolubil legat de un alt om si artist: Alexandru Andries. Desi se stiu de-o viata, nu se plictisesc unul de celalalt. Colaboreaza excelent si-si dedica piese unul altuia. Asa cum s-a intamplat si la Mamaia. Doamnelor si domnilor, aceasta a fost prima seara de "Folk you!". Ne intalnim asta-seara pe plaja Perla Majestic, din Mamaia, cu Victor Socaciu, Vasile Seicaru, Ducu Bertzi, Adrian Ivanitchi si Maria Magdalena Danaila.

CAVALER AL ORDINULUI "MATUSA TAMARA"
GENEROS. Alexandru Andries si-a dedicat piesele colegilor sai
Alexandru Andries a dedicat fiecare piesa cantata, de am avut senzatia ca pe scena se afla si un tonomat. Primul destinatar al dedicatiilor a fost Mircea Baniciu, caruia Andries n-a apucat sa-i multumeasca public, pentru ca i-a facut backing vocals la primul sau album, "Interioare". Lui Nicu Alifantis i-a oferit-o pe "Tamara"... "Imi place Tamara/ Imi place pe dracu"... Si noua ne place...

Andries, ca este un scump. De aceea ii acordam titlul "Teapa de Aur", in amintirea voievodului care l-a consacrat, si gradul de Cavaler al Ordinului "Matusa Tamara", pentru ca a avut de cel putin doua ori in viata norocul de a se intalni cu acest nume ilustru. Iar Maria Magdalena Danaila merita "Diploma de Politete", pentru ca se apleaca intotdeauna cand intra pe usa, si Ordinul "Turnul Chindiei", pentru inaltimea de la care abordeaza muzica folk. In schimb, Radu Gheorghe a castigat diploma de "Imblanzitor de broaste testoase", pentru melodia cu aceeasi referinta, si titlul de contorsionist-folk, pentru ca nu-si rupe limba cand canta refrenul.
×