x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale 78 de milioane de euro pentru noul sediu al Bibliotecii Naţionale

78 de milioane de euro pentru noul sediu al Bibliotecii Naţionale

de Jurnalul National    |    29 Ian 2008   •   00:00

Noul sediu al Bibliotecii Naţionale, situat în zona Pieţei Unirea, va fi inaugurat cel târziu în mai 2011, lucrările de construcţie urmând să înceapă în luna aprilie a acestui an, a anunţat, marţi, ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu.



Noul sediu al Bibliotecii Naţionale, situat în zona Pieţei Unirea, va fi inaugurat cel târziu în mai 2011, lucrările de construcţie urmând să înceapă în luna aprilie a acestui an, a anunţat, marţi, ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu. Suma totală alocată proiectului este de aproape 78.345.000 de euro, bani obţinuţi printr-un împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, contribuţia Guvernului României fiind de 20%. Banca obligă Guvernul să finalizeze proiectul în cel mult 33 de luni, a spus Iorgulescu. “Biblioteca Naţională nu va fi numai un sediu în care va exista marele depozit de carte, de reviste, de publicaţii al României, ea va deveni, în egală măsură, un spaţiu multicultural”,  a afirmat Adrian Iorgulescu.
Clădirea va dispune de săli de lectură specializate pe tipologii de cărţi - pentru aproximativ 3.000 de persoane, săli pentru cercetare şi studiu individual - pentru aproximativ 500 de persoane, fiind proiectată şi o bibliotecă virtuală, cu calculatoare. Totodată, vor fi amenajate spaţii cu funcţii culturale -  o aulă cu 400 de locuri, săli de conferinţe, spaţii multimedia, librărie şi anticariat, cafenele şi restaurante cu terase exterioare pentru aproximativ 200 de persoane. Biblioteca va fi dotată cu ascensoare şi scări rulante. Nivelurile de jos, începând cu parterul, vor fi rezervate pentru public şi cititori, aici urmând să fie amenajate sălile destinate manifestărilor culturale, vernisajelor, informării şi documentării. Etajele superioare ale clădirii vor adăposti depozitele de carte, laboratoarele de restaurare şi tratare a cărţilor, precum şi birourile personalului.
Toate aceste spaţii vor fi amplasate în jurul unui mare atrium cu tavan de sticlă,  iluminat natural. Biblioteca, prin cooptarea unei aule ce aparţinea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, acoperă o arie de 112.000 metri pătraţi. Proiectul va fi completat cu unul de amenajări exterioare, fiind asigurate locuri de parcare şi garaje. Construcţia unui nou sediu pentru Biblioteca Naţională face parte din programul “Reabilitarea monumentelor istorice din România”.

×
Subiecte în articol: arte