x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale A murit artista lirică Irina Arhipova

A murit artista lirică Irina Arhipova

de Maria Sârbu    |    11 Feb 2010   •   00:00



Mezzosoprana Irina Arhipova, cea supranumită în Rusia "regina operei", a murit azi-dimineaţă într-un spital din Moscova la vârsta de 85 de ani.

Irina Arhipova rămâne un punct de referinţă pe harta liricii mondiale. Legendară pentru activitatea ei artistică, pentru ponderea adusă învăţământului de artă de-a lungul timpului, a creat în 1993 o fundaţie care îi poartră numele, la iniţiativa unor prestigioşi oameni de cultură. Scopul înfiinţării acestei fundaţii a fost să reflecte creaţia şi activitatea de zi cu zi a artistei. Ea nu numai că a cântat pe marile scene ale lumii, ducând faima culturii ruse în lume, dar s-a îngrijit de selecţia şi susţinerea tinerilor şi talentaţilor interpreţi ruşi.  

Şi-a descoperit marele talent vocal pe când era studentă la Arhitectură. În Moscova există clădiri construite după proiectele Irinei Arhipova. Lucrând ca arhitect, a absolvit Conservatorul din Moscova. A cântat doi ani la Teatrul de Operă şi Balet din Ekaterinburg, după care a fost invitată la Bolşoi Teatr.

În 1959 interpreta pe această scenă rolul Carmen din opera cu acelaşi nume, alături de celebrul tenor italian Mario del Monaco, care a invitat-o să cânte apoi la Roma şi Neapole într-o montare italiană. Acesta a fost începul carierei internaţionale a Irinei Arhipova. Au urmat marile scene: Teatro alla Scala, Royal Opera House din Londra, Metropolitan Opera din New York, Gran Teatre Liceu de Barcelona, Teatro Colon de Buenos Aires, Wiener StaatsOper, Opera Garnier din Paris. A cântat şi la Opera din Bucureşti.

Activitatea de interpretă lirică a însumat cincizeci de ani. A doua jumătate a secolului al XX-lea a fost considerată, în arta interpretativă a Rusiei, epoca Arhipova. Timp de peste patruzeci de ani, ea a educat tinere talente. Este artista cu cele mai multe roluri pe scena lirică a Rusiei.

Celebrei mezzosoprane i-au fost acordate cele mai înalte distincţii din Rusia şi din fosta URSS: de la Premiul "Lenin" şi Ordinul "Erou al muncii socialiste" până la Premiul de Stat al Rusiei.

×
Subiecte în articol: arte