x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale A murit Nae Tarnoczi, fost solist la Pro Musica si Cargo

A murit Nae Tarnoczi, fost solist la Pro Musica si Cargo

de Alex Revenco    |    11 Noi 2009   •   00:00
A murit Nae Tarnoczi, fost solist la Pro Musica si Cargo

Unul dintre cei mai cunoscuti muzicieni timisoreni s-a stins din viata la varsta de 59 de ani. Nae Tarnoczi a fost gasit spanzurat in propria casa, intr-o debara. Muzicianul era foarte grav bolnav iar politistii veniti la fata locului au constatat ca a fost sinucidere.


MUZICIENII TIMISORENI SUNT IN DOLIU
Arpad Kajtar: "Sunt foarte marcat. Nu-mi vine sa cred. Nu l-am mai vazut demult. Ultima oara cand m-am intalnit cu el, era la putin timp dupa concertul caritabil. Era foarte mahnit ca nu mai putea canta. Inca o data, imi pare nespus de rau sa aflu ca Nae nu mai e printre noi."

Ilie Stepan: "Nu stiam. Nu pot vorbi despre asta. Nu pot... Imi pare foarte rau. Sunt pur si simplu socat."

Adi Barar: "Ce pot spune la asa o veste...am cantat cu el in primele formule ale trupei Cargo, timp de cateva luni, pana cand l-am adus in trupa pe Leo Iorga. Sunt foarte mahnit, imi pare rau. E o mare pierdere"

Bujor Hariga: "Doamne, nu stiam. A fost o voce supercontrolata. Pe primul disc Pro Musica si-a dublat vocea inca o data intr-un mod foarte profesionist. Nu l-am vazut de multa vreme si imi pare rau sa aflu ca Tarnoczi nu mai este printre noi".

Viorel Screciu: "Sunt consternat, nu stiu ce sa spun. Este o pierdere mare pentru noi toti. Ieri seara am cantat la Bunker si ne-am amintit de faptul ca anul trecut a cantat si el cu noi in acelasi loc. De altfel, chiar in intervalul orar cand s-a petrecut nenorocirea, eu cantam la microfonul pe care l-am primit de la Nae Tarnoczi. Nu cred ca am sa mai pot canta vreodata la acel microfon. Era foarte mahnit ca nu mai poate sa cante".
CONCERT UMANITAR
La 17 aprilie, in Sala Filarmonicii, a avut loc un concert umanitar in ajutorarea muzicianului Nae Tarnoczi. Atunci, s-au adunat si au cantat laolalta nume grele ale muzicii timisorene, intre care cei de la Bega Blues Band, Amala, Vest, Doru Iosif, Sasa Stoianovici si Adi Barar de la Cargo cu trupa Zomm.

In aprilie, muzicianul Arpad Kajtar declara ca Nae Tarnoczi "este unul din primii basisti, daca nu chiar primul basist electric, in adevaratul sens al cuvantului, din Timisoara. A cantat la inceputuri prin cluburi ca pana la urma sa se stabileasca la o formula mai stabila cu Dinu Popescu la voce (un vocalist super) la clubul Ada Marinescu, asa l-am cunoscut eu, fiind prieten cu Dinu si vecini de cartier si de club. Canta exceptional la bas, iar mai tarziu s-a apucat de voie de nevoie sa cante si vocal, asa s-a dovedit ca are si o voce foarte buna. Cel mai mult ii placea sa cante in stilul lui Joe Cocker , dar era innebunit si dupa Al Jarreau. E unul din cei mai buni muzicieni ai orasului si imi pare sincer rau de starea lui." Banii adunati la acel concert au fost donati pentru tratamentele medicale ale lui Nae Tarnoczi.
ROCK STORY- LA VEST DE BEGA
In urma cu 10 ani, Nae Tarnoczi a scris o carte autobiografica numita 'Rock Story-La vest de Bega' in care, printre altele, a povestit despre intalnirea sa cu celebrul Joe Cocker, intr-un restaurant din Viena, unde Nae canta. Momentul l-a marcat profund pe artist, intrucat il socotea pe Cocker drept unul dintre cei mai mari solisti din toate timpurile. Petru Umanschi sfarseste epilogul de pe ultima coperta a cartii astfel : "Anii se duc, toţi îmbatranim, doar Jim Morrison si John Lennon ramân tineri şi totusi Nae mai spera ca sfatul - primit într-un oras austriac de la impresarul lui Joe Cocker - sa fie adevarat macar pe jumatate."

Dupa o perioada de cantat in restaurante si cluburi (cu instrumentişti si solisti renumiţi ai Banatului), Tarnoczi ajunge solist rock în 1977, la KPK, proiect de scurta durata ... Cu Boiţa Perin si Nicolae Krakovsky la chitare, Dixie Krauser la bas şi Gigi Naum la tobe, trupa prelua mult, dar şi compunea. S-a spart repede ca orice minune care nu ţine mai mult de trei zile, iar Nae a început tatonările cu PROGRESIV TM, ca basist. După alte peripeţii pe la mare si munte (cu GAMMA, la tobe cu Romeo Beianu, remember CONTINENTAL din vremea Cenaclului) ajunge solist la PROGRESIV TM, în 1981, plecând imediat în turneu.

În 1981 (perioada hard & heavy) când a venit Nae, în trupa figurau Ladislau Herdina- lider, chitară solo, Dorin Nicolae Ghiocel Iovin la chitară si voce, Richard Schornig la bass, Peter Kocsef la tobe şi Ştefan Pentek la orgă. Un sezon extraordinar în 1982, când la celebrul festival rock de la Costineşti 'progresivii' câştigau premiile pentru cea mai bună formaţie pop, pentru ambii chitarişti solo, baterist, basist...dar  nimic pentru Nae. Nu fu bai, iar ceva mai târziu, la Polivalenta din Bucureşti, în deschidere la SFINX, PROGRESIV-ul făcea o figură frumoasă, Tarnoczi fiind declarat de Octavian Ursulescu câştigător al Premiului de popularitate! Anul următor Nae pleca, iar ceilalţi membri se separau în bloc de lider, formând PROGRESIV '83.

Scurtă vreme Nae s-a întors spre tabăra adversă, iar în '84 a activat cu ALLA BREVE (cu Daniel Caran-bas, Ştefan Inczedi-clape, Daniel Fischer-percuţie). După o colaborare cu STELELE, în vara lui 1985 ajunge - alături de Schornig - la PRO MUSICA, în postură de solist, alături de chitariştii Ilie Stepan & Grigore Bujor Hariga si Lica Dolga la tobe, cu care concertează din octombrie la Casa Tineretului.

În noiembrie, la studioul Tomis-Electrecord, PRO MUSICA înregistrează pentru primul disc, pana la urma redus la... jumătate: Aparut în 1986, a fost împărţit frateste cu trupa ACCENT din Tulcea, în celebra serie "Formaţii Rock nr....". Albumul cu numarul 9 este considerat 'unul dintre cele mai bune discuri  rock aparute vreodată în România'. "Şi dacă.", "Logica timpului", "Proteul P.(asăre)" si "Metamorfoze" (cu participarea unui cvartet de coarde de la Filarmonica "George Enescu") sunt "adaptările" după piese PRO MUSICA. Acestea au fost compuse, iniţial, pentru o opera rock (cenzurata pana la interzicere!), înregistrarile fiind facute în componenta Stepan / Dolga / Hariga / Tarnoczi / Richard Schornig, plus 'holograful' Tino Furtuna, colaborator la clape.

×