x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Abandonarea ziarului tiparit

Abandonarea ziarului tiparit

de Adriana V. Paduraru    |    09 Noi 2005   •   00:00
Abandonarea ziarului tiparit

In plina era a tehnologiei, ziarul in forma tiparita pare a nu-i mai interesa pe tinerii americani. Ei prefera stirile online.

Potrivit unui studiu realizat la cererea Carnegie Corporation din New York de catre Frank N. Magid Associates, tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 34 de ani nu mai "consuma" informatiile in mod "traditional". Ei sunt mult mai atrasi de site-urile de Internet.

STATISTICI. Cifrele arata ca, pentru a se informa, peste 44% dintre cetatenii de peste Ocean viziteaza portalurile de Internet, 37% privesc jurnalele de stiri TV si numai 19% citesc zilnic ziare in varianta tiparita. Totodata, 12% nu au citit niciodata un ziar. In ceea ce priveste previziunile pentru urmatorii trei ani, se estimeaza ca doar 8% vor mai citi traditionalele cotidiene.

Aproximativ 96% dintre tinerii americani considera ziarul depasit moral, 29% preferand "modernitatea". De asemenea, numai 8% dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 18 si 34 de ani din SUA considera cotidienele un mijloc de a invata, in timp ce 41% cred ca Internetul este o sursa de studiu.

SCADERE. Este clar, oamenii nu mai asteapta ziarul de dimineata, ci cauta pe Internet stirile de care au nevoie. Potrivit statisticilor, din 1972 pana in 1998, procentajul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 30 si 39 de ani care citeau zilnic un cotidian a scazut de la 73% la 20%.

ZIARE PRESCURTATE
Pentru a acapara atentia cititorilor, cateva ziare din Boston, New York si Philadelphia au inceput sa distribuie gratuit in trenuri sau metrouri "variante simplificate". Acestea cuprind numai informatiile considerate "strict necesare", cum ar fi cele mai importante stiri, prognoza meteo sau rezultate sportive. Astfel, tinerii grabiti pot citi variantele prescurtate ale marilor cotidiene in drumul catre scoli sau serviciu. De exemplu, The Washington Post are Express, un "miniziar" distribuit zilnic in 170.000 de exemplare. Miami Herald are Street Weekly (mai scurt Street), cu 70.000 de exemplare distribuite gratuit.
×
Subiecte în articol: arte