x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Aniversare - "Liceenii" au fost sarbatoriti modest

Aniversare - "Liceenii" au fost sarbatoriti modest

de Cristina Ologeanu    |    31 Oct 2006   •   00:00
Aniversare  - "Liceenii" au fost sarbatoriti modest

Actorii din "Liceenii", seria filmelor semnate de Nicolae Corjos, s-au reunit dupa 20 de ani de la lansarea pe marile ecrane. Din pacate, la aniversarea filmelor care au fost vazute de milioane de romani au venit doar cateva zeci de persoane.

In urma cu 20 de ani, cand au fost lansate, salile de cinema erau arhipline. Filmele "Declaratie de dragoste", "Liceenii", "Extemporal la dirigentie" si "Liceenii rock’n’roll" au facut furori la vremea lor. Milioane de romani au stat la cozi interminabile pentru a-si cumpara bilete la aceste filme regizate de Nicolae Corjos. Au trecut 20 de ani de atunci. Un motiv bine intemeiat pentru regizor sa "strige catalogul". Din pacate, motivat sau nu, au lipsit foarte multi la "reuniunea de clasa" de 20 de ani de la "absolvire". La Cinemateca Eforie, din Capitala, Corjos a vrut sa se reintalneasca cu toti cei care au contribuit la succesul acestor productii: actori, scenarist, echipa tehnica si, nu in ultimul rand, fani. Momentul aniversar a fost marcat cu proiectia filmelor sus amintite in zilele de joi, vineri, sambata si duminica, accesul publicului facandu-se gratuit.

TRISTETE. Vineri seara, cand a fost programata proiectia "Liceeniilor", a avut loc si intalnirea mult asteptata. Insusi Nicolae Corjos, ca un diriginte grijuliu, si-a asteptat "elevii" la intrarea in Cinemateca. Au raspuns prezent doar George Sovu (scenaristul filmelor), Oana Sarbu ("Dana" din "Liceenii"), Tamara Buciuceanu-Botez (tovarasa profesoara Isoscel), Cesonia Postelnicu ("Getuta"), Cristina Deleanu (tovarasa directoare), Sebastian Papaiani (tatal lui "Mihai"), Liviu Craciun (tatal "Danei"), Mihai Constantin ("Ionica"), Adrian Paduraru ("Alexandru" din "Declaratie de dragoste") si George Ivascu. Stefan Banica Jr. (Mihai din "Liceenii"), Iarina Demian (mama Danei), Teodora Mares (Ioana din "Declaratie de dragoste") si Ion Caramitru (profesorul "Socrate") au lipsit. Banica Jr. a absentat motivat: avea emisiune la Pro TV. Nici publicul nu a fost numeros. In mare parte, cei veniti vineri seara au fost cunostinte, prieteni ai aniversatilor, precum si cativa admiratori trecuti de prima tinerete.

EMOTII. Pe tot parcursul rostirii speach-urilor, Nicolae Corjos a fost emotionat mai ceva ca un elev la banchetul de absolvire. "Dupa 20 de ani ne intalnim cu «Liceenii», cu toate aceste filme care au reprezentat sufletul nostru si, in acelasi timp, dorinta noastra de a ramane tineri, adolescenti", a declarat Corjos. Pe langa multe flori si multumiri din partea "absolventilor sai", Corjos a mai primit si un premiu. Regizorul Alecu G. Croitoru i-a inmanat "dirigintelui" seriei "Liceenii" un premiu din partea Societatii Cineastilor Independenti, condusa de Mircea Muresan. Seara s-a incheiat cu indemnul scenaristului George Sovu, un romantic incurabil: "Cei care nu v-ati indragostit inca, va rog sa o faceti. Aveti pilda liceenilor".

×
Subiecte în articol: arte liceenii corjos