x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Bridget Jones sunt eu!

Bridget Jones sunt eu!

07 Ian 2005   •   00:00

CRISTINA BAZAVAN - Jurnal de cinefil
Nota: Informatiile din acest articol se bazeaza pe fapte si personaje reale. Joi, 6 ianuarie. 20:15. Gata ziua de munca! Mergeti sa va distrati, eu ma duc sa-mi continuu documentarea pentru articolul de sambata. 20:17. Alo, da tata, sunt bine, ca de obicei vorbim cand sunt pe drumul catre casa, nu te mai enerva din cauza politicii, declaratiile astea sunt doar jocuri de sah. 20:47. In sfarsit acasa. 5 minute mai tarziu: Uraaaa! Am gasit cheia! Sa tin minte sa-mi cumpar genti mai mici. 20:53. Usa se deschide, intrerupatorul face click… nimic. Intuneric in casa, pe holul blocului, lumina! La naiba, am uitat sa platesc factura. Las ca am multe lumanari parfumate. 20:55. Bine ca nu am nimic in frigider si nu se strica. O sa fierb niste paste cu sos gata preparat, o sa fac dus la lumina lumanarilor si o sa recitesc Bridget Jones: La limita ratiunii. 21:28. Oare nu gasesc nici un pix in casa asta?! 21:30 De ce nu au inventat astia computerele care sa mearga cu lumanari?!

Sa facem prezentarile pentru cei care n-au intalnit-o niciodata pe Bridget Jones, in carte, film sau povestirile prietenilor. Bridget e personajul creat de Helen Fielding, jurnalista care si-a facut mana cu filme documentare la BBC. Bridget are 30 si ceva de ani, e aiurita, dezordonata, dependenta de nicotina, iubitoare de calorii si unitati de alcool. E fata care intra in toate incurcaturile posibile, care se face de ras atunci cand te astepti mai putin. E tanara care isi tine iubitul la usa apartamentului pentru ca inca mai vorbeste la telefon lasand un mesaj pe robotul telefonului lui (Care mesaj este despre cum il tine pe el la usa, in timp ce ea vorbeste.) E femeia care e copil. E naivitatea ambalata cu inocenta, intre multe calorii. Bridget Jones e eroina care a cucerit milioane de femei, care a creat clone mai mult sau mai putin sofisticate (le gasiti in cartile Diavolul se imbraca la Prada, respectiv I Love Shopping, ambele Editura Polirom) si care i-a convins pe scenaristii serialului Sex & The City sa o transforme pe Carrie pentru ultimul sezon.

De ce e speciala femeia asta? Pentru ca e mai usor sa te identifici cu ea decat cu Carrie din Totul despre sex. Nu mai ai nevoie de o atitudine de diva si de haine spectaculoase. Bridget e supapa de relaxare cand e nevoie de umor ca sa poti merge mai departe. E reconfortant sa strigi cand o dai in bara si te afli intr-o situatie jenanta: Bridget Jones sunt eu! Iti arata ca poti sa fii simpatica si cu kilograme in plus, asa ca poti sa mananci linistita inca o ciocolata. Ia cele mai irationale decizii in relatiile cu barbatii pe care ii iubeste, asa ca gafele tale par doar copilarii. Citeste toate balariile de carti emotional-motivationale, asa ca poti sa cumperi fara jena de la taraba din colt cartea cu Barbatii sunt de pe Marte si femeile de pe Venus. Ha! (Cartea - scrisa de Dr Gray apare ca referinta in film si in romanul lui Helen Fielding - a fost publicata de editura Vremea).

E foarte usor sa va arat ca eu seman cu Bridget Jones. Cum e foarte usor sa va arat ca si voi semanati cu fata asta simpatica, chiar daca nu va cunosc pe fiecare in parte. Nu e nevoie decat de putin umor in descrierea intamplarilor din viata voastra. Dar partea frumoasa a personajului e in spatele acestor lucruri. Dincolo de situatiile imposibile-jenante-comice e o lectie pe care ne-o serveste filmul care intra pe ecrane din acest week-end: in viata mai exista si altceva in afara unei slujbe plicticoase si a unui iubit mai mult sau mai putin existent.

PS. Vineri, 7 ianuarie. 7:00. Telefonul, pe post de ceas desteptator, suna disperat. Trebuie sa ajung la birou, sa scriu articolul si sa i-l trimit lui Seba inainte de sedintele in care stabilesc lansari de produse si strategii publicitare. Din reflex privirea fuge catre televizor. In locul horoscopului lui Neti, pe ecran sunt trei dare uriase de ceara colorata. Am uitat sa sting lumanarile cand m-am culcat. Cum naiba n-oi fi luat foc?

×
Subiecte în articol: arte jones bridget bridget jones