x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale C(rampe):A scormoni, scormoneală

C(rampe):A scormoni, scormoneală

de Luiza Moldovan    |    30 Aug 2007   •   00:00

S-a intors CNSAS din vacanţă, deci iar stăm cu măinile la ceafă, gata să fim executaţi in public. Iha.

S-a intors CNSAS din vacanţă, deci iar stăm cu măinile la ceafă, gata să fim executaţi in public. Iha. De această dată, CNSAS vrea să bage aspiratorul in BOR, şi cum altfel ar putea s-o facă dacă nu executănd-o in cap, sub justificarea duioasă "vrem pentru romăni un patriarh fără pată", că mă buşeşte şi plănsu’, auzi.

Acum, prelaţii noştri stau şi aşteaptă să-i cheme CNSAS in sufragerie la el, ca să le explice la o cafea cum i-au turnat ei pe enoriaşi, cu ardoare şi emoţie in cuget şi simţiri, pănă acum şaptişpe ani. Imi şi imaginez o inaltă faţă bisericească turnănd cu drag la Secu, dorindu-şi din toată inima să facă rău oamenilor care vin să se spovedească in Sfăntă Casa lui Dumnezeu şi cum tratează el, prelatul, Sfăntă Casa lui Dumnezeu ca pe un reportofon.

Pe un tănăr de optişpe ani, spiritul ăsta al dreptăţii de care atăta se emoţionează CNSAS e aşa, ca o ciudăţenie intr-un pod cu vechituri. Scormoneala de doi lei intr-o mare băltoacă plină cu bălegar este, pentru un puşti de douăzeci de ani, un gest fără sens, o aberaţie a naturii. Societatea se schimbă, dar bătrănul CNSAS se incăpăţănează s-o ţină in inerţiile ei schimonosite.

Un preot care devoalează secretul spovedaniei nu-l are ca judecător pe CNSAS. Nu vine Dinescu să te impuşte in cap pentru că te-ai anturat cu bagabonţii şi nici nimeni altcineva. Un preot care a făcut acest mare păcat, cu voie sau fără voie, numai Dumnezeu singur il poate judeca şi nimeni altcineva. Oricăt ar vrea să aibă braţ de fier, Dinescu nu are decăt un cărlig de mămăligă. Aşa cum ne-a invăţat Măntuitorul, să facem bine să ne rugăm mai ales pentru cei care ne fac rău, pentru că mult ajută rugăciunile noastre la vremea Judecăţii celor cu păcate grele.

Criteriile după care funcţionează CNSAS demonstrează cu asupra de măsură faptul că nu e in stare să judece şi cu atăt mai puţin să judece la rece. Un creştin adevărat ştie să ierte, nu se uită nicicum in gura CNSAS. Adevăratul judecător al patriarhului este Dumnezeu, iar dacă CNSAS se crede aici trimisul Lui pe pămănt, nu face decăt să confirme tulburarea minţii lui. Nu-mi doresc să ştiu cine pe cine a turnat. Nici dacă a făcut-o intenţionat sau, dimpotrivă, obligat. Eu ştiu una şi bună, că mai ales o inaltă faţă bisericească se spovedeşte mai des decăt membrii CNSAS, că mare e Taina Spovedaniei şi că impărtăşirea cu Sfintele lui Hristos Taine nu e, aşa, de ici, de colo şi că pocăinţa mult spală sufletul credinciosului. Tocmai d-asta este Biserica autocefală, pentru că nu poate funcţiona după criterii lumeşti.

AŞADAR. Dorinţa sinceră a CNSAS de a le da romănilor un patriarh "fără pată" mă emoţionează pănă la lacrimi care mă buşeşte şi plănsu’. CNSAS imi evocă numai reclame la detergenţi cu particule active care te bagă in maşină şi te fac ca nou, sădind pe chipul gospodinei un zămbet larg, obţinut, desigur, dintr-o pastă de dinţi cu particule active care spală tot. Mă duc să plăng.

×
Subiecte în articol: arte cnsas