x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale (C)rampe - Jack prefera curvele

(C)rampe - Jack prefera curvele

de Luiza Moldovan    |    21 Dec 2006   •   00:00

Stire saptamana trecuta, pe toate posturile de televiziune, care ar putea functiona foarte bine si pe post de banc: cica politia britanica este in alerta dupa ce cinci prostituate au fost ucise in localitatea Ipswich (Marea Britanie). Politia crede ca cele cinci asasinate au acelasi autor. Femeilor britanice le e teama, acum, sa mai iasa din casa. Punct.

Variatiune pe aceeasi tema: prostituatele sunt avertizate sa nu mai stea pe strazi, dar femeile sunt sfatuite sa nu iasa neinsotite pe strada. Deci daca prostituatele sunt avertizate, femeile sunt sfatuite. Daca e sa facem o mica analiza pe text, cum ne place noua mult de tot, ar reiesi ca evident faptul ca, daca prostituatele nu sunt considerate femei (ele fiind doar avertizate), femeile sunt totusi considerate prostituate (pentru ca sunt sfatuite sa nu mai iasa pe strada). De unde intrebarea: daca nici o prostituata nu este femeie, cum se face ca toate femeile sunt prostituate?

In alta ordine de idei, sa ne aplecam putin asupra termenilor folositi in privinta celor doua categorii socio-profesionale, femeile si curvele. Curvele sunt avertizate. Adica se ridica o spranceana, se mai ridica amenintator indexul de la mana dreapta (daca esti dreptaci) sau indexul de stanga (daca esti stangaci) si avertizezi. Actul avertizarii presupune apasarea pe cuvant. Actul avertizarii mai presupune, de asemenea, si o miscare usor amenintatoare a indexului, inspre inainte si-napoi, in timp ce privirea se fixeaza pe mutra prostituatei (pentru ca se presupune ca prostituatele nu au si ele un chip, o fata, ele nu au decat o mutra).

Femeile, in schimb, apartin unei categorii superioare. Sub protectoratul statutului social, ele sunt scutite de indexul indreptat amenintator inspre ele. Bineinteles ca ele sunt sfatuite, in nici un caz, nu care cumva, Doamne fereste, sa se puna problema privirilor desacralizator-avertizatoare. Ele sunt luate de umeri, acoperite cu un pled si inchise in casa; pupate pe tampla; invoite, eventual, de la serviciu; in timp ce sotul e plecat la grijile cotidiene, li se pune la indemana telecomanda, ca sa nu se miste prea mult, sa le vada Jack Spintecatorul prin fereastra si sa le ucida. Ar fi chiar si naspa de ele sa moara spintecate de Jack, nu de alta, dar chiar ca ar merita o moarte mai demna, nu una de care mor curvele.

Pe de alta parte, aflam de la un "expert in criminalistica" ingrijoratorul fapt ca asasinul se pregateste sa atace din nou. In acest caz e de la sine inteles de ce femeilor britanice le e teama sa iasa din casa. Daca le confunda asasinul cu o prostituata si le spinteca. Nu e pacat de Dumnezeu, femeie cinstita si la casa ei, sa moara ucisa de Jack? Va dati seama ce jena de neconsolat ar fi pentru intreaga familie daca femeia ei ar muri asasinata de Jack, ca o curva. Cum e lumea rea, atat i-ar trebui: sa stie ca onorabila doamna Smith a murit ucisa de asasinul de curve.

×
Subiecte în articol: arte