x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale C(rampe) - Moartea caprei

C(rampe) - Moartea caprei

de Luiza Moldovan    |    05 Mai 2008   •   00:00

Alo? Apa Nova? Vedeţi, dom’le, că e un bloc în Bucureşti (Rahova) în care există o problemă insolvabilă, din cauză că vecinul de la patru (mai numit şi "gospodarul") umblă la presiunea apei, lucru care nu convine locatarului de la etajul zece (mai numit şi "administratorul"), deoarece acesta nu are presiune corespunzătoare la apa rece, soţia acestuia neputînd spăla hainele ca lumea şi maşina de spălat (pentru aceasta) a decis să nu mai funcţioneze pe programul "clătire".



Alo? Apa Nova? Vedeţi, dom’le, că e un bloc în Bucureşti (Rahova) în care există o problemă insolvabilă, din cauză că vecinul de la patru (mai numit şi "gospodarul") umblă la presiunea apei, lucru care nu convine locatarului de la etajul zece (mai numit şi "administratorul"), deoarece acesta nu are presiune corespunzătoare la apa rece, soţia acestuia neputînd spăla hainele ca lumea şi maşina de spălat (pentru aceasta) a decis să nu mai funcţioneze pe programul "clătire". Aceasta, repetăm, deoarece există un cetăţean la patru care, ca să menajeze instalaţia, a zis că să dea la "mai mic" presiunea apei, ca să nu ţîşnească apa pe acolo, făcînd inundaţie catastrofală, intrînd, apoi, în alte alea.

Poftim? Nu puteţi chiar aşa să vă băgaţi nasul? Că e problema asociaţiei de locatari? Ba nu. Protestăm. E problema televiziunii Prima, în ultima vreme specializată pe găsit rîcă între oameni şi apoi de exploatat în interes propriu. Se ceartă unii, undeva, în această lume? Prima teve localizează de laserul cearta şi-l trimite pe specialistul în nervi şi certuri cu ţintă precisă, supereroul Ernest şi mantia lui nevăzută pe care, ca un toreador, o agită bine în faţa oricărui cetăţean care se ceartă, făcîndu-l să se certe şi mai naşpa. Bună specializare e şi asta, mai ales dacă ne gîndim că lumea nu prea mai ştie ce înseamnă linişte. E de viitor, sfatul nostru pentru Ernest e să se ţină bine de ea, fiindcă promite. Şi, în plus, e distractiv. Da, despre "Capra vecinului" e vorba.

Chiar. Emisiunea, în sine, e trecută la categoria "divertisment", program indicat copiilor sub doişpe ani numai cu acordul părinţilor. Deci dacă se ceartă cineva, pentru angajaţii Prima teve asta devine congruent cu hăhăiala, cu distracţia maximă. Hă, hă. N-au unii apă rece? Hă, hă, angajaţii Prima se rîde, se simte bine. Suferă una c-a fost trădată-n dragoste? Hă, hă, ce tare. Angajatul Prima se rîde primul, se dixtrează, se tăvăleşte pe jos de divertisment. Hă, hă. Are omul o problemă? Hă, hă. Angajatul Prima e primul la locul faptei, filmează totul, are badigarzi şi, ca să pară mai profi, îl aduce pe unul specializat în medieri. Hă, hă, ce dixtractiv, hă, hă, ce ne mai rîdem. I-a murit unuia pisica? Pentru Prima, ăsta e subiect de făcut mişto la scară naţională. Prima ştie să se dixtreze şi-i mai dixtrează şi pe alţii (sic!).

Aşa că. Eşti trist? Îţi vine să te dai cu capul de stîlpul de electricitate? Ai dori să-ţi sfîrşeşti zilele în cuptorul în funcţiune? Ai melodrame interioare? Îţi doreşti să te spînzuri cu frînghia de rufe? Sună acum la Prima teve şi, în cel mai scurt timp, îţi va trimite la uşă o echipă de... ăăă... o echipă de, special pregătită să-ţi facă nervii praştie. Garantăm succesul. Iar dacă nici atunci nu reuşeşti să-ţi pui capăt zilelor, garantăm măcar două săptămîni de cantonament în spitalul de boli nervoase. Sună acum. Nu vei regreta. Adică ba da, vei regreta, că tocmai aici e şpilul. Hă, hă.

×
Subiecte în articol: arte