x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Carte - Istoria, eterna telenovela

Carte - Istoria, eterna telenovela

de Sebastian S. Eduard    |    13 Noi 2006   •   00:00
Carte  - Istoria, eterna telenovela

Maestrul Ion Cristoiu revine in librarii cu un nou volum din seria "Istoria ca o telenovela" - "De la o lovitura de stat la alta".

Istoria este vazuta din unghiuri pompoase, voluptuoase, solemne. Este scrisa sub arcuri de triumf de indivizi care declama cu emfaza batalie dupa batalie. In viziunea lui Ion Cristoiu, istoria poate fi vazuta si ca un kitsch. Ca o telenovela.

SERIE. Cu volumul "De la o lovitura de stat la alta", Ion Cristoiu publica cel de-al treilea volum si transforma titlurile precedentelor doua carti in serie de autor. Adauga ilustratii inedite in sine, nu fotografii "de manual". A stiut sau nu Ceausescu Nicolae ca Cehoslovacia va fi invadata? Cum a fost transformata o scrisoare a Elenei Cuza catre mama sa in instrument de propaganda proletara sau cum erau "gadilati la sezut" cumunistii - iata numai cateva fapte istorisite de Ion Cristoiu cu savoarea povestitorului, dar si cu ironia gazetarului. "Ca gazetar de istorie, si nu ca istoric, am simtit nevoia unei incursiuni in trecut pentru a descoperi si comenta, interesantul, daca nu senzationalul. Apartinand vietii, istoria e marcata de un omenesc strident, exagerat, in genul celui cultivat de telenovela", scrie Cristoiu. "De la o lovitura de stat la alta" este insa o telenovela pe invers. Daca in general personajul pozitiv din filme sufera ce sufera pentru a fi in final un invingator, Ion Cristoiu alege varianta "telenovelei" pe invers. Alege din istorie evenimentele care se termina rau (caderile, loviturile de stat) si evita victoriile. Poate de aceea istoria telenovelizata de gazetar este atat de savuroasa...

OPERA
Cristoiu nu se va opri aici pentru ca mai are material pentru alte trei volume. In curand se va relansa primul volum din seria "Istoria ca telenovela". Imbogatit cu fotografii, acesta se va intitula "De la dosarele Legiunii la dosarele Securitatii". Volumul "Lumea vazuta de un roman rupt in fund" va avea si el o continuare.

×
Subiecte în articol: arte cristoiu istoria telenovela ion