Cea de-a doua zi a lunii decembrie a fost una cu totul specială şi pentru românii, şi pentru italienii prezenţi în Sala Giuseppe Sinopoli a Auditorium-ului Parco della Musica din Roma. Lăcaşul mai sus amintit a găzduit un dublu eveniment: sărbătorirea zilei naţionale a ţării noastre şi 130 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi Italia. Evenimentul a fost organizat de Ambasada Italiei, în parteneriat cu Radio România şi a constat într-un concert extraordinar oferit de Orchestra Naţională Radio, la pupitrul căreia s-a aflat dirijorul Radu Popa. Una dintre cele trei vedete incontestabile ale serii, alături de violonistul Alexandru Tomescu şi de pianistul Horia Mihail.
Printre personalităţile prezente la eveniment s-a numărat Excelenţa Sa, domnul Răzvan Rusu, ambasadorul României în Italia, care a spus că acum 130 de ani, Italia a fost una dintre primele ţări care au stabilit relaţii diplomatice cu România, iar din acel moment, raporturile dintre cele două ţări au devenit tot mai apropiate şi s-au extins mai ales în ceea ce priveşte cultura.
Programul a fost alcătuit foarte inspirat, astfel încât toţi cei care au luat parte la concert au aplaudat frenetic, ovaţionând la încheierea spectacolului. Bisul - o superbă arie din "Cavalleria rusticana", de Pietro Mascagni, a ridicat efectiv sala în picioare.
În deschidere, concertul pentru pian, vioară şi orchestră de Felix Mendelssohn a fost o încântare pentru public şi o oportunitate pentru Alexandru Tomescu şi Horia Mihail de a oferi lungi clipe de măiestrie artistică. Uvertura operei "Coţofana hoaţă", de Gioacchino Rossini, a entuziasmat publicul, care a intuit omagiul adus de muzicienii români acestui mare compozitor italian. Programul a continuat cu o piesă mai puţin cunoscută publicului italian, însă familiară celui român: "Izbuc", de Marţian Negrea. Maestrul Radu Popa, foarte iubit de muzicienii din orchestră, care au reuşit, datorită lui să fie o adevărată echipă de profesionişti, a dirijat pe final "Rapsodia română nr. 2", o bijuterie muzicală a genialului nostru George Enescu. O seară pe care n-o vor uita multă vreme toţi cei care au trăit-o la cote înalte...
Citește pe Antena3.ro