x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cristi Mungiu:"Numărul de premii este irelevant"

Cristi Mungiu:"Numărul de premii este irelevant"

de Ramona Draghici    |    12 Dec 2007   •   00:00
Cristi Mungiu:"Numărul de premii este irelevant"
Sursa foto: BOGDAN CRISTEL/

Cristi Mungiu, regizorul premiat anul acesta cu Palme D’Or la Festivalul de la Cannes, consideră că succesele tinerei generaţii de cineaşti romăni pot contribui in mare măsură la redresarea cinematografiei noastre.

Cristi Mungiu, regizorul premiat anul acesta cu Palme D’Or la Festivalul de la Cannes, consideră că succesele tinerei generaţii de cineaşti romăni pot contribui in mare măsură la redresarea cinematografiei noastre. "Trebuie să facem ceva acum. Eu a doua oară nu mai incerc", spune hotărăt regizorul.

Jurnalul Naţional: Mai are cinematografia romănească şanse să-şi revină?

Cristi Mungiu: Nu sunt optimist… sunt, pe căt pot să fiu, hotărăt. Trebuie să facem ceva acum. Eu, unul, a doua oară nu mai incerc. Am alocat foarte mult timp in ultimii ani rescrierii legii cinematografiei şi incercării de a crea un cadru mai bun pentru producţia de film in Romănia. O parte din efortul generaţiei noastre s-a văzut şi la nivel organizatoric, şi la nivelul filmelor care au rezultat. E cazul să lucrăm puţin şi la temelia chestiunii, pentru că am dres vărful inainte să dregem baza. Sunt conştient că e mai simplu să fiu eu cel care deschide o astfel de discuţie şi ne dorim ca succesele cinematografiei romăneşti din ultimii ani să primească un asemenea tip de atenţie. E nevoie să se facă un lucru rezonabil şi normal in numele nostru. E timpul să se ia măsuri pentru a reintoarce lumea către cinematografie, către cultură.

Emoţiile mele s-au transmis şi publicului


Jurnalul Naţional: Ideea pe care s-a bazat filmul nu a fost una nouă. Cum iţi explici succesul său, mai ales din străinătate?

Cristi Mungiu: Filmul nu a plecat de la nici o idee, eu zic o poveste personală care m-a preocupat, emoţionat şi durut. Emoţiile mele s-au transmis şi publicului. Oamenii nu vin la cinematograf pentru că, dintr-o dată, am face noi ceva spectaculos. Contează insă cum spui şi cu cătă emoţie transmiţi. In mod clar, "4, 3, 2" a reuşit asta.

Jurnalul Naţional: Cum aţi fost primiţi inainte şi după Cannes?

Cristi Mungiu: Este destul de neplăcut să spun că primirea mea peste tot in lume e mai bună decăt in Romănia. După Cannes, am insoţit pelicula in lansările internaţionale, observănd că filmul in sine este considerat acolo un eveniment mai important decăt la noi. Ceea ce a făcut generaţia noastră e foarte vizibil in afară, dar nu şi in ţară.

Jurnalul Naţional: Crezi că Palme D’Or a influenţat, cumva, valul de premii de după?

Cristi Mungiu: Nu-mi pot da eu cu părerea. Vă las pe voi să speculaţi asta. E clar că Palme D’Or a influenţat oarecum percepţia despre film. Insă nu mă raportez la numărul de premii, e irelevant. In plus, acest premiu imi interzice să concurez la alte festivaluri. Palme D’Or e mai important decăt oricare alte premii, dar feedback-ul primit de film e ceea ce mă bucură cel mai mult.

Preocupat

"Am ajuns la stadiul in care primesc şi căte două-trei scenarii pe săptămănă. Dar, deocamdată, nu am răgazul să fac alte lucruri. Acum imi doresc să continuu producţia filmului «Amintiridin Epoca de Aur», care a inceput in acelaşi timp cu «4, 3, 2». E tot ce pot face pentru moment"

Cristi Mungiu, regizor

ramona.draghici@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: arte cristi