x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cultura - Biblioteca lui Adrian Severin

Cultura - Biblioteca lui Adrian Severin

de Adrian Vaduva    |    14 Mar 2006   •   00:00
Cultura - Biblioteca lui Adrian Severin

Cand vorbeste despre cartile din biblioteca personala, Adrian Severin uita, pentru cateva minute, ca este politician. Nu se eschiveaza de la nici o intrebare, nici o chestiune nu ramane nelamurita.

Jurnalul National: Care a fost prima carte pe care ati citit-o?
Adrian Severin: Este greu sa-mi amintesc intaiul volum lecturat, deoarece au trecut multi ani de atunci. Insa va pot enumera cateva dintre cartile de inceput care mi-au ramas in memorie: "Legendele Olimpului", un volum din povestile culese de Petre Is-pirescu, dar si povestirile lui Creanga. Acestea din urma probabil ca mi-au fost citite de catre parinti (chiar mi-l amintesc pe tata lecturandu-mi din "Ivan Turbinca"). Mai tarziu am parcurs cu pasiune Alexandre Dumas - "Cei trei muschetari" fiind primul roman al scriitorului francez citit de mine. Cam in aceeasi perioada l-am descoperit si pe "David Copperfield", al lui Charles Dickens.

A existat o carte anume care v-a influentat?
Nu cred ca un anumit volum mi-a influentat in vreun fel sau altul viata. Insa, in momentul in care am descoperit frumusetea literaturii, am incercat sa citesc diverse scoli literare, astfel incat sa pot intelege spiritul mai multor culturi nationale. Asa se face ca am inceput sa citesc autorii rusi, care au o foarte mare personalitate in literatura, la fel si cei americani, pentru ca degaja o identitate puternica. Bineinteles, am parcurs si literatura germana sau franceza. Dintre autorii romani marturisesc ca am fost impresionat de romanul "Baltagul" al lui Sadoveanu, o carte de valoare shakespeariana.

Dreptul si politica "fac legea" in biblioteca

Care este domeniul cel mai bine reprezentat in biblioteca personala?
Cred ca volumele de drept si de politologie sunt majoritare. De asemenea, exista o categorie importanta de carti de sociologie si de filozofie. Mai exista si memorialistica, precum si o multime de volume de calatorie. Nu putea lipsi beletristica.

Ce carti ar trebui studiate pentru a intelege politica?
E foarte greu de facut o ierarhie, sa dau o "reteta" cuiva. Fara indoiala ca exista autori importanti in acest domeniu. Paul Kennedy, cu teoria imperiilor, sau Samuel P. Huntington, un scriitor cu care putem sa fim sau nu de acord, insa nu puteam sa nu-l citim, si nu este vorba numai de "Conflictul civilizatiilor", pe care eu l-as traduce mai degraba "Conflictul culturilor", dar si de alte lucrari ale sale. Acesti doi teoreticieni se gasesc cu opere importante in biblioteca mea. Insa daca vrei sa intelegi fenomenul politic, trebuie sa cunosti istorie si, nu in ultimul rand, economie. Dupa parerea mea, exista o unitate profunda intre politologie, istorie, drept si economie. Acest patrulater trebuie cuprins pentru a putea sa-ti construiesti o viziune proprie asupra vietii sociale si pentru a-ti putea sa-ti bazezi deciziile poli-tice pe cunoasterea fenomenelor politico-economico-sociale. Altminteri, te bazezi pe inspiratia de moment, pe instinct.

Care sunt autorii cei mai indreptatiti sa vorbeasca despre democratie?
Sunt o serie de scriitori foarte utili in aceasta privinta. Tocqueville, un autor mai vechi care nu trebuie insa ignorat, dimpotriva, trebuie recitit cu ochii omului din ziua de astazi. Cred ca Hannah Arendt are foarte multe lucruri de spus in aceasta privinta, chiar daca trateaza totalitarismul. Sunt utile lecturile privind teoria statului si dreptului, care pot sa para aride si destinate unui public restrans. Din pacate, eu constat in dezbaterea publica ca foarte multa lume nu cunoaste modul de functionare a statului. Exista o teorie generala in aceasta privinta care trebuie stiuta. Este adevarat ca ea cunoaste alternative, dar, in orice caz, ele se exprima intr-un limbaj comun si se subsumeaza unui tip de rationament care trebuie inteles.

Cate volume cuprinde biblioteca dumneavoastra?
N-as putea spune cu certitudine un numar. Nu sunt atat de bine organizat incat sa le numar, insa cred ca sunt in jur de o mie, poate mai mult.

Exista o carte la care tineti in mod deosebit, cu o valoare sentimentala mai mare?
N-as putea nominaliza un singur volum. Sunt mai multe si in special cele care mi-au fost daruite de prieteni, de personalitati, de oameni importanti. Aceste carti au o semnificatie mai mare din punct de vedere sentimental. Insa marturisesc ca nu-mi place sa ma despart sub nici o forma de vreuna dintre cartile mele. Mai ales pentru ca o parte din biblioteca mea este o donatie, o parte semnificativa din punct de vedere tematic a bibliotecii regretatului Eugen Preda.

DIVERSITATE
"In momentul in care am descoperit frumusetea literaturii, am incercat sa citesc diverse scoli literare, astfel incat sa pot intelege spiritul mai multor culturi nationale"

LEGATURI STRANSE
"Dupa parerea mea, exista o unitate profunda intre politologie, istorie, drept si economie. Acest patrulater trebuie cuprins pentru a putea sa-ti construiesti o viziune proprie asupra vietii sociale si pentru a-ti putea sa-ti bazezi deciziile politice pe cunoasterea fenomenelor politico-economico-sociale"

DONATIE
"Marturisesc ca nu-mi place sa ma despart sub nici o forma de vreuna dintre cartile mele. Mai ales pentru ca o parte din biblioteca mea este o donatie, o parte semnificativa din punct de vedere tematic a bibliotecii regretatului Eugen Preda" - Adrian Severin, deputat PSD
×
Subiecte în articol: arte biblioteca