x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale CULTURA/MASS-MEDIA/Info

CULTURA/MASS-MEDIA/Info

03 Feb 2005   •   00:00

4 FEBRUARIE 2005
SOMATIE PENTRU IN-CULTURA. Februarie a debutat pentru Realitatea TV cu o somatie de la CNA, ca urmare a informatiilor incorecte difuzate in emisiunea "Trecutul zilei de azi" din 27 ianuarie. In aceasta emisiune, Wolfgang Amadeus Mozart a fost prezentat "celebru compozitor de muzica pentru pian si clavecin", in conditiile in care, la acea data, pianul nu era inventat, iar creatia marelui compozitor nu se reduce la doua instrumente muzicale. Iar Dante Alighieri a fost descris ca "autor al celebrelor piese de teatru Divina Comedie si Infernul". Cand, de fapt, celebrul poet florentin nu a fost dramaturg, iar Infernul nu este "decat" o parte a trilogiei Divina Comedie. Prin difuzarea acestor informatii eronate, postul Realitatea TV a adus publicului un grav deserviciu cultural. (C.O.)

BEST-SELLER. Volumul "State of Fear" este ultima carte a lui Michael Crichton (autorul celebrei "Jurassic Park"). La doar o luna de la aparitie, volumul de 600 de pagini al lui Crichton a urcat in topul best-seller-urilor din Statele Unite, depasind un milion de exemplare vandute. Tema cartii este lupta impotriva incalzirii globale, autorul lansand o dezbatere stiintifica si politica pe aceasta tema. Volumul capata si mai multa notorietate, mai ales ca in aceasta luna va avea loc in Anglia o conferinta in cadrul careia se va dezbate un nou studiu din care reiese ca temperaturile la nivel mondial sunt in continua crestere. (A.P.)

ZIAR DIN AUR. Primul ziar din lume realizat in intregime din aur a aparut in sudul Chinei si se vinde cu 8.300 de dolari, transmite AFP. Publicat in 36 de exemplare, ziarul se numeste "Epoca de inflorire a Chinei" si este editat de cotidianul economic China Economic Daily din orasul Shenzhen. Ziarul a fost scos pentru a celebra "rezultatele ultimelor zece sesiuni ale Parlamentului national", numit Adunarea Populara Nationala. In realitate, cei 3.000 de membri ai acestui Parlament se reunesc timp de doua saptamani pe an pentru a aproba deciziile luate de Partidul Comunist de la putere. Ziarul de aur este disponibil in doua editii, una care cantareste 500 de grame si costa 8.300 de dolari si una de 200 de grame care costa 3.500 de dolari.

×
Subiecte în articol: arte