x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale De 26 de ani... Grupul Vouă

De 26 de ani... Grupul Vouă

de Daniela Titire    |    17 Mar 2008   •   00:00
De 26 de ani... Grupul Vouă
Sursa foto: Christian Silva/

Grupul Vouă a împlinit 26 de ani de activitate. Nu ştim dacă înseamnă mult sau puţin, dar cu siguranţă înseamnă ceva. O colecţie impresionantă de talent, inteligenţă şi voie bună. Plus multă iubire.

Grupul Vouă a împlinit 26 de ani de activitate. Nu ştim dacă înseamnă mult sau puţin, dar cu siguranţă înseamnă ceva. O colecţie impresionantă de talent, inteligenţă şi voie bună. Plus multă iubire.

Despre ce înseamnă peste două decenii de Vouă, Adrian Fetecău – “capul de familie” al trupei – ne-a poves­tit: “Pentru mulţi a fost şi a rămas o şcoală de bun-simţ. Este interesant că facem această aniversare în sala în care am ţinut cele mai multe spectacole. Cred că rezistăm pentru că suntem tineri şi pe interior”, spune Fe­tecău. La fel crede şi Marilena Che­laru: “Nu mă aşteptam să fim atât de longevivi, însă noi, actorii, ne facem tot timpul datoria”. “Eu sunt din seria a doua a grupului – ca să spun aşa. Am doar 13 ani de Vouă. Am fost «luat» în ’95, printr-o selecţie a studenţilor de la fostul ATF. Am fost într-un festival de comedie, m-a văzut Fetecău şi atunci m-a luat pe mi­ne, pe Marilena, pe Vizante. Ştiam ce fusese grupul şi înainte, dar, propriu-zis, m-au «înfiat» şi m-au iubit de acum 13 ani”, ne-a măr­tu­risit şi Ioan Batinaş, un alt “nebu­na­tic” al trupei. El consideră că re­ţeta succesului şi a longevităţii gru­pu­lui Vouă este dată de echipă. “Dacă într-un teatru eşti de unul sin­gur, nu faci nimic. Echipa e de bază, când ne întâlnim se creează un liant; apoi urmează partea profesio­nală”, mai spune Ioan. În peste două decenii şi în arta umoristică l­u­cru­rile s-au schimbat. Dacă “pe vremuri” publicul făcea tot timpul sălile pli­ne la spectacole, acum televiziu­nea e la putere. “Show-ul tv dă omului un plus de comoditate. Mulţi dintre români preferă să stea relaxaţi în fotolii şi să se uite la televizor, decât să vină la un spectacol, live, ţinut pe scenă. Nu zic că nu am rezista doar prin spectacole, dar ar fi mai greu. Televiziunea e de bază”, adaugă băieţii de la Vouă.

 

NECONVENŢIONALI. Pe­tre­­cerea aniversară a Grupului Vouă, desfăşurată sâmbătă seară, la Casa de Cultură a Studenţilor “Gri­­gore Preoteasa”, a fost, într-ade­văr, una neconvenţională, aşa cum s-a dorit. Alături de echipa de umorişti au fost prezenţi colegi şi prieteni, din­tre care îi amintim pe Gabi Co­ta­biţă, Laurenţiu Cazan (care a sus­ţinut şi un recital), Octavian Ur­su­lescu etc. Într-o atmosferă destinsă, echipa şi-a amintit de începuturi printr-o inedi­tă colecţie de fotografii prezentate publicului care a răspuns, la rându-i, cu ropote de aplauze. De asemenea, un moment aparte a fost concertul de muzică grecească pe care l-a susţinut un fost component al grupului, Costas Filipidis, venit special din Grecia pentru această aniversare.

 

REMEMBER. Grupul Vouă a fost înfiinţat în 1982 de Adrian Fe­tecău şi cuprindea studenţi ai In­s­ti­tutului Politehnic Bucureşti care se afirmaseră în festivaurile culturale studenţeşti din acei ani. Primul spectacol de umor, muzică şi poezie, într-o formulă de treisprezece băieţi, a avut loc la data de 8 martie 1982 în complexul studenţesc al Facultăţii de Drept din Capitală. În următorii ani această formulă a suferit mai multe modificări.

×
Subiecte în articol: arte