x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Destin - Sabin Bălaşa, un romantic fără noroc

Destin - Sabin Bălaşa, un romantic fără noroc

de Oana-Maria Baltoc    |    03 Apr 2008   •   00:00
Destin - Sabin Bălaşa, un romantic fără noroc
Sursa foto: Lucian Alecu/

Bărbatului Sabin Bălaşa îi plăcea să fie îndrăgostit. Încerca să păstreze cât mai mult fiorii dintâi ai întâlnirii cu aleasa inimii. A fost căsătorit de cinci ori, dar în ultimele clipe ale vieţii nu i-a fost alături nici una dintre femeile pe care le-a iubit. • VIDEO: Inregistrarea emisiunii Marius Tucă Show ce l+a avut ca invitat pe Sabin Bălaşa(2002)

Bărbatului Sabin Bălaşa îi plăcea să fie îndrăgostit. Încerca să păstreze cât mai mult fiorii dintâi ai întâlnirii cu aleasa inimii. A fost căsătorit de cinci ori, dar în ultimele clipe ale vieţii nu i-a fost alături nici una dintre femeile pe care le-a iubit.

 

 

S-a însurat la foarte puţin timp după ce a cunoscut-o pe prima dintre cele cinci soţii. A fost dragoste la prima vedere, un coup de foudre, cum spun fracezii. Despărţirea a venit însă şi mai repede, la nici două zile de când se luaseră. A descoperit la femeia alături de care spera să-şi petreacă întreaga viaţă o latură pe care nu a putut să o accepte. Zâna de care se amorezase s-a transformat pe negândite în nevasta cicălitoare şi chibzuită, tiparul de care bărbaţii se feresc ca dracul de tămâie. Iar Bălaşa nu era omul care să se mulţumească vreodată cu jumătăţi de măsură. Totul sau nimic. În artă, în iubire, în viaţă. A recunoscut faţă de el că a făcut o greşeală şi a mers mai departe.

 

A preferat Parisul. Nici cel de-al doilea mariaj nu a fost pentru totdeauna. A durat câteva luni. Ea a preferat să rămână departe, în Franţa, în capitala îndrăgostiţilor, într-o perioadă în care străinătatea era un vis frumos pentru cei mai mulţi dintre românii care trăiau sub comunism. El a vrut să se întoarcă în ţară, aşa că finalul relaţiei a fost de la sine înţeles. Fără reproşuri. De-a lungul anilor au ţinut legătura, iar Matei, fiul cel mare al artistului, mărturiseşte că este o femeie extraordinară, o artistă extrem de inteligentă, despre care tatăl lui le-a vorbit întotdeauna frumos.

 

 

Tată singur. Cel de-al treilea mariaj a însemnat şi întâlnirea cu mama copiilor săi, Alexandra Bamme, femeia care i-a dăruit doi fii: Matei şi Tudor. Şi de această dată soarta a hotărât ca trebuie să apuce drumuri diferite. Se pare că Alexandra nu a reuşit să se acomodeze cu iureşul iscat în jurul soţului aflat pe culmile succesului. Au divorţat când băieţii erau încă mici, Matei în clasa a patra iar fratele lui abia intrat pe băncile şcolii. Rămas singur cu doi copii, tata Bălaşa a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru ca băieţii lui să nu ducă lipsa mamei. Le-a angajat bone, menajere şi a încercat să le fie aproape, chiar dacă munca îl ţinea departe de familie. Nu i-a ieşit totul aşa cum şi-ar fi dorit. Lucra ca un nebun pentru a-şi întreţine copiii, lupta să le facă o viaţă bună, îndestulată. “Tata era la lucru de dimineaţă până seara, mama plecase din Bucureşti, s-a recăsătorit undeva în zona Curtea de Argeş, iar noi a trebuit să vedem unul de celălalt. Nu pot să spun că ne-a întrebat cineva dacă ne-am făcut temele, dacă am chiulit, dacă am fost cuminţi, dar tata ne-a oferit foarte multă încredere. Şi chiar dacă greşeam, nouă ne era ruşine să-i înşelăm încrederea pe care ne-o oferea. Ne era ruşine de tata”, ne-a mărturisit Matei, fiul cel mare. Raluca Voicu, sora cunoscutului om de muzică şi politician Mădălin Voicu, a fost timp de câteva luni cea de-a patra soţie a pictorului. Din spusele familiei, relaţia s-a încheiat pentru că Raluca îşi dorea copii, însă Bălaşa pusese punct acestui capitol din viaţa lui. În casa familiei Voicu se regăsesc şi azi două tablouri pictate de artist, două portrete ale lui Madelein Voicu, cea care pentru scurt timp i-a fost soacră.

 

Ultima căsătorie, cea cu Melania Iordachescu, s-a încheiat după aproape 15 ani cu un scandal urât relatat pe larg în presă. Acuzele au curs de-o parte şi de cealaltă. Sabin împreună cu cei doi băieţi şi nora sa, Valentina, au susţinut că Melania a încercat să-l otrăvească punându-i diazepam şi bromură în mâncare, că i-a golit conturile de banii strânşi din pictură. La rândul ei, fosta soţie s-a plâns de firea dificilă a pictorului şi a mărturisit că era tratată ca o slujnică. S-a ajuns la proces. Divorţul a fost pronunţat cu doar două luni înainte ca Sabin Bălaşa să se stingă. În urma lui au rămas copiii care vor continua să se judece cu mama vitregă pentru o avere, zic unii, fabuloasă. Cam 10 milioane de euro. Matei şi Tudor nu ştiu şi nici nu vor în aceste momente să se gândească la bani, la evaluări. Chiar au povestit la un moment dat că mare parte din banii tatălui lor ar fi ajuns pe mâinile Melaniei.

 

 

Dragoste? Povestea de dragoste dintre Sabin şi Melania nu se ştie dacă a fost una veritabilă. Valentina Bălaşa, nora pictorului, ne povestea cu ceva timp în urmă că socrul ei s-a căsătorit cu Melania după ce aceasta i-a fost prezentată de o cunoştinţă. “Îi plăcea sentimentul acela pe care îl trăieşti atunci când eşti îndrăgostit. Din partea ei însă nu cred că a fost vorba vreodată de iubire. A urmărit de la bun început să fie doamna Bălaşa”. Singura dintre soţii care a ieşit la lumină şi i-a luat apărarea lui Sabin Bălaşa în scandalul de presă iscat de divorţul intentat Melaniei a fost Alexandra Bamme. A încercat să arate că Sabin nu a fost singurul vinovat de destrămarea celor cinci mariaje, aşa cum s-ar putea crede. Un singur lucru este sigur: Sabin Bălaşa a iubit femeia, lucru pe care l-a arătat adesea în operele sale.

oana.baltoc@jurnalul.ro

 

 

 

Atemporal

 

 

Sabin Bălaşa vorbea despre vocaţia sa în Jurnalul Naţional, la rubrica “Astăzi e ziua ta...”, la data de 15 iunie 2006, cu două zile înainte de a împlini 74 de ani: “Tot timpul creez, chiar şi noaptea, când visez... Sunt atemporal; nu ţin seama de ani şi nu am alt plan decât acela de a mă depăşi în permanenţă şi de a aduce lumii un plus de frumuseţe şi de raţiune. Arta este un mesaj particular adresat colectivităţii umane. În funcţie de mesaj şi de felul în care este receptat, lumea te apreciază sau nu. Dacă mesajul tău exprimă dragoste, lumea îţi răspunde cu dragoste. Leonardo da Vinci spunea: «Fii atent, artistule, fiindcă întreg caracterul tău se reflectă în imaginile pe care le creezi». Muza? Viaţa, misterioasa şi miraculoasa viaţă. Locuiesc în abis şi pictez ceea ce văd cu mintea; pentru mine arta este o viziune, un act de generozitate, un exerciţiu suprem al libertăţii proprii, o mare capacitate de a iubi. Temele mele sunt cele pe care mi le oferă natura cu spectacolul ei infinit.”

 

 

 

Vorbele unui prieten

 

 

Cred că relaţia mea cu Sabin Bălaşa e semnificativă pentru o întreagă generaţie, respectiv, pentru generaţia care, pe vremea când el avea 27 de ani şi conta ca o mare speranţă a artei noastre, şi ea, această generaţie, conta ca un val de inteligenţă ce putea să primenească şi să europenizeze cultura românească. Multora din acea generaţie, Sabin Bălaşa ne-a fost profesor şi prieten. Nici unul nu a contestat rolul lui în formarea unui grup care a dat mulţi pictori de primă mână, întrucât ar fi însemnat să ne negăm tinereţea, aspiraţiile şi simţirile. Sabin Bălaşa, ca artist, i-a iritat pe mulţi, deoarece opera lui nu a marcat nici perioade, nici replieri la modă, şi nici ecouri din invenţiile şi oportunismele timpului. A rămas egal cu el însuşi o viaţă întreagă, la nivelul temelor şi al soluţiilor plastice, evoluţia fiind la măiestrie. Mulţi îşi fac un titlu de glorie din faptul că nu sunt luaţi în seamă de contemporani. Pe cât de contestat a fost de către unii din breaslă, pe atât de iubit a fost şi este Sabin Bălaşa de colecţionari şi de ceea ce numim publicul mare al artei. Cele câteva portrete oficiale, care pentru exagerat de rafinaţii culturii de azi par să-i incrimineze estetic întreaga creaţie, nu sunt nici mai bune, nici mai proaste decât sutele de portrete ale altor pictori şi sculptori care au avut norocul să nu fie reproduse şi să fie trimise direct în depozite. Sabin Bălaşa e pentru mine vitalitatea unei perioade de formaţie care a contat pe idei şi trăiri artistice autentice. Nu aş putea vorbi despre el ca despre un magistru, dar voi vorbi şi voi scrie oricând despre el ca despre un prieten care nu a balansat niciodată în acest sentiment profund bărbătesc şi folositor creaţiei, prietenia. (Tudor Octavian)

 

 

 

Ultimul drum

 

 

Trupul neînsufleţit al pictorului Sabin Bălaşa va fi depus, vineri, în incinta Universităţii Iaşi, unde cei apropiaţi îi vor putea aduce un ultim omagiu. Artistul va fi înmormântat sâmbătă la cimitirul Eternitatea din Iaşi, la dorinţa acestuia, care le-a mărturisit fiilor săi, Matei şi Tudor, că se simte legat sufleteşte de acest loc, unde a pictat cele 19 picturi murale din Sala paşilor pierduţi a Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”, dar şi opera Galaxia iubirii din aula Mihai Eminescu a aceleiaşi universităţi. Artistul a încetat din viaţă la vârsta de 75 de ani, în cursul zilei de marţi, în urma unui atac cardio-respirator, neresuscitabil din cauza multiplelor metastaze. Printre cei care şi-au exprimat regretul pentru dispariţia artistului se numără şi prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu.

Urmăriţi emisiunea integrală (VEOH TV)

 


×
Subiecte în articol: arte balasa sabin sabin balasa