x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Expoziţie Braşov: "Numitorul comun: moartea"

Expoziţie Braşov: "Numitorul comun: moartea"

18 Mai 2010   •   00:00

Expoziţia "Numitorul comun: moartea" a fost deschisă, marţi, la Muzeul Judeţean de Istorie din Braşov.

Realizată de Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi Fundaţia Konrad Adenauer, cu sprijinul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, expoziţia prezintă 11 acţiuni de căutare şi deshumare ale unor opozanţi ai regimului comunist, care au fost executaţi de Securitate, fără judecată, în perioada 1948-1952.

Obiecte descoperite asupra celor ucişi, resturi de îmbrăcăminte şi încălţăminte, fotografii de familie, fotografii provenite din arhiva fostei Securităţi sau făcute în timpul acţiunilor arheologice de deshumare, imagini video de la deshumări, interviuri cu rude, urmaşi sau anumite persoane care i-au cunoscut pe cei executaţi, toate sunt expuse publicului până în data de 31 mai.

Sunt prezentate cazurile a 18 persoane executate, toate prin împuşcare, 17 dintre acestea fiind descoperite şi apoi deshumate prin metode arheologice pe teritoriul localităţilor Hălmăsău, Nepos, Glodghileşti, Băieşti, Teregova, Sântejude-Vale, Sălciua şi Dealul Capsei.

Evenimentul se adresează în primul rând tinerilor, elevilor de liceu şi studenţilor, dar şi celor care au cunoscut în mod direct perioada comunistă, dar ştiu prea puţin despre atrocităţile şi victimele directe ale Securităţii de la începuturile regimului comunist în România. (Agerpress)

×
Subiecte în articol: arte