x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Festival in fan

Festival in fan

de Raluca Grintescu    |    25 Aug 2005   •   00:00
Festival in fan

Week-end-ul acesta se da startul celui mai tare festival underground al verii: FanFest Rosia Montana. Ajuns la a doua editie, evenimentul se vrea a fi partial sarbatoare campeneasca, partial un protest muzical de anvergura.

Pe platoul Jig-Vadoaia din Rosia Montana, zona de munte situata la aproximativ 1.000 de metri, buciumul va rasuna vineri seara, invitand oamenii la un eveniment ce propune experiente noi si inedite in acest an. Fan-jumping, tunuri cu apa, panouri artificiale de catarat, expozitii si concursuri de afise si graffiti, proiectii de filme cu tematica de mediu, prezentari si targul mestesugarilor vor imbina utilul cu placutul. Este o ocazie pentru fiecare de a participa activ la cea mai mare miscare de mediu din Romania: Campania "Salvati Rosia Montana".

PRO BONO. Ada Milea, Altar, Bitza, K-Gula, Blazzaj, B.Ton, CTC, Endless Zone, Implant Pentru Refuz, Luna Amara, Neo, Pacha Man, Sensor, Silent Strike, Sukar Collective, Timpuri Noi, Vita de Vie, Zdob si Zdub au raspuns invitatiei de a sustine prin muzica acest demers, nu insa fara a aduce si un mesaj de solidaritate. FanFest 2005 face parte din programul de dezvoltare durabila al Asociatiei "Salvati Rosia Montana", iar "Drumul aurului", proiect de promovare turistica a zonei, va fi lansat in cadrul acestui festival.

NOUL EL DORADO. Filmul documentar despre Rosia Montana al lui Tibor Kocics va fi prezentat in premiera in Romania sambata, 27 august, de la ora 19:00. Filmul s-a bucurat deja de aprecierea publicului international. "Aurul a devenit blestemul nostru", reiese din documentarul de 76 de minute care surprinde viata localnicilor din Rosia Montana intre preconizatul proiect minier de exploatare cu cianuri, frica unui posibil dezastru de mediu si amenintarea cu disparitia caselor si cimitirelor vechi de sute de ani.

GRADINA DE GUNOI. Pe parcursul celor trei zile de sarbatoare, Asociatia Verde prezinta Caravana Cortul Verde. Programul cuprinde activitati variate: de la "Gradina de gunoi" - expozitie din deseuri colectate la fata locului - la sondaje de opinie publica privind atitudinea tineretului fata de problemele de mediu, Caravana va pune punct cu un foc de tabara si cantec de chitara, fara a nu omite palinca de Zalau si slaninuta.

TURUL BICICLISTILOR. In jur de 20 de biciclisti au pornit spre Rosia Montana pentru a promova FanFest si a transmite un mesaj de solidaritate oamenilor din Rosia Montana. "Am decis sa organizam acest tur pornind de la experienta extraordinara de anul trecut, cand am parcurs aceeasi distanta pe jos. Mesajul nostru este simplu "Salvati Rosia Montana! Celebrati viata!", declara Andrada Bindea, organizatoarea Turului Biciclistilor.

MESAJE DE SUSTINERE
Nick (Luna Amara): "BYKES FOR THE MOUNTAINS" (foto): "Posesori de mountain bykes, rasculati-va! Rosia Montana are nevoie de voi nu doar cu firma, ci cu prezenta. Want to ride your bycicle? Pune-ti rotile la contributie pt. Rosia Montana."
Andy Ghost (Altar): "Pune-te in miscare, vino in natura, traieste liber, vei vedea ca merita!! Miscare, Natura, Victorie, Viata!!!"
Florin Stefan (Semnal M): "Felicitari pentru tot ce faceti, suntem alaturi de voi si ne bucuram ca exista oameni ca voi, care se implica pentru problema Rosia Montana. Asfalt uscat si nu pierdeti coordonatorii!!"
Fane (Semnal M): "Sa nu iubim cu vocea si cu limba, ci cu fapta si adevarul. In concluzie, e bine si va multumim ca sunteti si ca va daruiti cu toata dragostea salvarii Muntilor Apuseni! Dumnezeu sa va dea multa putere de munca, ca sa puteti face curat in «Tara- casa noastra»!!"
×
Subiecte în articol: culture club roşia montană montana roşia