x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Festivalul Muzicantilor de Strada

Festivalul Muzicantilor de Strada

de Raluca Grintescu    |    17 Iun 2005   •   00:00
Festivalul Muzicantilor de Strada

Week-end-ul viitor, Lipscanii vechi ai Capitalei vor fi luati in picioare de artisti din toata lumea. La 25 iunie, Festivalul Muzicantilor de Strada da startul unei petreceri muzicale si culturale pe cinste.

Lipscanii vechi ai Capitalei vor fi luati in picioare de muzicanti, artisti, cheflegii, lume din popor. Trei zile de mare petrecere si talent. 24, 25 si 26 iunie va invita sa iesiti in strada. Se intampla Festivalul Muzicantilor de Strada.

Personajul care canta la un instrument ca profesionist se numeste Muzicant, iar Muzicianul este un muzicant care stapaneste arta muzicii. Si unul, si altul sunt personaje publice. Lumea muzicianului sau a muzicantului poate fi scena, strada, sala de repetitie, statia de metrou, carciuma, ateneul, revolutia, piata, targul, stadionul, tramvaiul, plaja, out door sau in door. Cu totii participam voit sau nevoit. Multumiti sau nemultumiti. Indiferenti sau motivati. Dragostea omului pentru arta muzicala este o bucurie a vietii. Talente, instrumente si pasiuni. Toate au pornit din strada. Strada este drumul, pavat sau nu, din toate asezarile omenesti.

SPERANTA. Examenul strazii certifica muzicantului ziua de maine. Scoala strazii il arunca din valtoarea anonimatului in ghearele show-biz-ului. Incredere, Intelegere si Impacare in sufletele oamenilor. Multumire. Multumirea unora. Invidia altora. Incercare reusita. Speranta exista, pentru ca, daca nu ar exista, succesul, grija, intamplarea sau esecul ar suprima sufletul. Muzica din cutie traieste comod in fotoliu, in discoteca, in barlogul colectionarilor, in repaos activ. Muzica din strada traieste o data cu noi. Festivalul Muzicantilor de Strada (re)vitalizeaza speranta. La 24, 25 si 26 iunie, in centrul istoric al Capitalei, in zona Lipscanilor. Profesionismul te invita sa-i asculti arpegiile. De la zece dimineata pana la zece seara, cu sprijinul Primariei Bucuresti, in zona delimitata de Strazile Lipscani - Selari - Gabroveni - Bacani, vor concerta muzicanti de strada din Romania si invitati din strainatate. Seara, de la ora 18:00, cele mai bune trei trupe sau concurenti individuali vor concerta pe scena La Ruine. In fiecare seara a fost ales un cap de afis: MESA din Peru (24 iunie), 4 x 4 (25 iunie), Pontice si Fara Zahar (26 iunie), cand vor fi alesi castigatorii festivalului. Se vor acorda trei premii foarte importante si un premiu de popularitate. Concurentii din festival, selectionati de un juriu, vor fi pozitionati pe cele patru strazi, intercalati cu mesteri populari creatori de instrumente traditionale, animatori etc.

BUCURIE. Obiceiurile danubiano-pontice, la Bucuresti

MUZICHIE. Meleagurile danubiano-pontice (re)aduc obiceiurile, cantecele si dansurile popoarelor, semnaland in primul rand faptul ca bucuria este permanent valabila. Fie ca te afli in Madrid, fie ca vietuiesti in Sao Paolo, starile prin care treci in timpul vietii sunt aceleasi pentru toata lumea. Pontice reprezinta muzica de factura traditionala europeana, ce foloseste instrumente traditionale (arborele ploii, vioara saracului, diverse fluiere, elemente de percutie). Trupa Pontice este alcatuita din doi actori, (Catalin Mirea si Viorel Paunescu), un muzician (Raluca Stratulat), un jurist (Monica Ivanov), un jurnalist (Alina Sfabu) si un student la arhitectura (Mihai Para). Ei vor lansa in avanpremiera Festivalului Muzicantilor de Strada la 21 iunie, primul lor CD (in clubul Myth 1476) si ne vor delecta cu muzica strazilor pe unde au cantat, din Spania, din Venetia, din Grecia, din Portugalia, din Irlanda si, bineinteles, Romania (recital 26 iunie).

Maria Tanase (re)vine intruchipata intr-una din putinele voci de real talent ale rock-ului romanesc, Mini. Imaginea scenica a solistei este completata de imaginea profesionistilor trupei in care canta, 4 x 4. Secondata de Catalin Ciucan (chitara) si de Ionut Georoiu (saxofon), Minioneta Florescu va provoaca la o cantare unicat, sambata seara, 25 iunie, La Ruine. Pe strada, flasnetarii iti vor prezice viitorul pe muzica din cutie si caraituri de papagali, iubaretii vor fredona "nu mai plange bebi", termometrul urca, urca, petrecaretii vor canta la terase, radioul are paraziti, celularele canta in cor banii e maculatura, mesterii populari vin sa ne invete tainele fabricarii instrumentelor populare, publicul intra in Europa o data cu centrul istoric al Capitalei, dijeii scarmana bunavointa audientei, claxoanele taximetristilor sparg timpanele politistilor verosi si noi dam tonul Zonei Libere a Muzicantilor de Strada.

ANUNT. Toti cei interesati sa participe si sa cante la Bucuresti sunt rugati sa scrie la: radu.lupascu@gmail.ro. Se asigura transport, cazare, masa. Daca sunteti buni, puteti intra in programul de pe scena mare si, daca place publicului si juriului, se vor acorda premii.

TRUVERII
Grupul a luat fiinta in anul 2002 la initiativa actorului Catalin Mirea, in colaborare cu Compania Studio 24. "Initial ne-am numit «Truverii», iar trupa era formata in buna parte din studenti. Apoi, din dorinta de perfectionare, pe de o parte, si dorinta de a studia muzica altor popoare, pe de alta parte, s-a creat un nucleu de oameni dornici de a descoperi si transmite pe calea muzicii de pretutindeni BUCURIA. Astfel a luat fiinta in anul 2004 trupa Pontice. Spectacolele noastre se adreseaza tuturor categoriilor de varsta datorita usurintei cu care este perceput mesajul melodiilor".
×
Subiecte în articol: culture club iunie strada