x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Film romănesc şi invitaţi-surpriză

Film romănesc şi invitaţi-surpriză

de Jurnalul National    |    27 Noi 2007   •   00:00

A căzut cortina peste sezonul de film romănesc de la Londra şi Brighton, ne spune Gabriela Massaci, directorul ICR Londra

A căzut cortina peste sezonul de film romănesc de la Londra şi Brighton, ne spune Gabriela Massaci, directorul ICR Londra: "4 luni (de pregătire), 8 zile (de proiecţii), 6 ore (de discuţii intre creatorii de film şi publicul britanic) - şi 1 episod bun in procesul de cunoaştere" a culturii romăneşti in Marea Britanie.

SUCCES TOTAL. Gala din 16 noiembrie de la Cine Lumiere cu "4,3,2 ..." al lui Cristian Mungiu a fost un succes total, sala arhiplină cu un public animat de perspectiva de a se intălni cu echipa filmului căştigător al Palmed’Or-ului. Printre aceştia - faimosul regizor Stephan Frears, autorul iconicului "My Beautiful Launderette" şi al unor hit-uri ca "Dangerous Liaisons" sau "The Queen" şi care a fost preşedintele juriului la Cannes in 2007. De asemenea, prezent la două proiecţii a fost şi muzicianul Neil Tennant, cu puţin timp inainte de concertul PetShop Boys la Bucureşti!

PREZENTARE. Stephan Frears i-a prezentat şi invitat pe scenă pe Cristian Mungiu, Ana-Maria Marinca şi Vlad Ivanov, spunănd că in cazul filmului "4,3,2" misiunea lui in juriu a fost simplă, deliberarea fiind lipsită de obişnuitele negocieri incordate şi discuţii contradictorii: fără dubiu, filmului romănesc i se cuvenea Palme d’Or.

"Fără precedent la Cine Lumiere", ne spune Laurence Auer, directorul Institutului Francez, "sesiunea de intrebări şi răspunsuri după proiecţie a durat peste o oră şi au rămas in sală aproape toţi cei care au vizionat filmul. Am fost nevoiţi să punem capăt discuţiilor noi, organizatorii. Suntem foarte incăntaţi de acest prim proiect romănesc cu ICR."

Sezonul de film Romanian Cinema: A Journey a prilejuit numeroase interviuri şi menţiuni de presă, fiind citat in Top Five al suplimentului cultural din The Times. Dervika Banerjee, preşedinta Satyajit Ray Foundation, care a premiat California Dreamin’ luna trecută la BFI/The TimesLondon Film Festival, a descris simplu evenimentul: "You have gold in here! ". No comment! (S.S.E.)

Program

Programul alcătuit de criticul Alex Leo Şerban a prezentat multi-premiatele filme ale ultimilor doi ani, sugerănd o posibila "filiaţie de spirit" din anii ’70, prin Reconstituirea lui Pintilie. "Deşi din păcate nu am reuşit să includem in program, cum am fi vrut, un Danieliuc al anilor ’80 şi un Caranfil al anilor ’90, imaginea «drumului» străbătut de filmul romănesc s-a conturat foarte bine: 4,3,2, A fost sau n-a fost, Cum mi-am petrecut sfărşitul lumii, Hărtia va fi albastră, Legături bolnăvicioase, Moartea domnului Lăzărescu."

×
Subiecte în articol: arte