x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Filme româneşti, pe drumul spre Cannes

Filme româneşti, pe drumul spre Cannes

de Jurnalul National    |    29 Ian 2008   •   00:00

Lungmetraje de autor ale regizorilor Radu Muntean, Nicolae Mărgineanu, Horaţiu Mălăele, Ion Cărmăzan, dar şi documentare de Thomas Ciulei şi Anca Damian, precum şi un pachet de scurtmetraje vor participa la Paris la o vizionare în vederea selecţiei pentru secţiunea “Quinzaine des realisateurs” a Festivalului de Film de la Cannes.



Lungmetraje de autor ale regizorilor Radu Muntean, Nicolae Mărgineanu, Horaţiu Mălăele, Ion Cărmăzan, dar şi documentare de Thomas Ciulei şi Anca Damian, precum şi un pachet de scurtmetraje vor participa la Paris la o vizionare în vederea selecţiei pentru secţiunea “Quinzaine des realisateurs” a Festivalului de Film de la Cannes.
Delegatul general al acestei secţiuni, Olivier Pere, prezent în România, a văzut o parte din aceste producţii, împreună cu Maud Ameline, membru al comitetului de selecţie a filmelor pentru “Quinzaine des realisateurs”, cei doi vorbind, marţi, la Institutul Francez, despre elementele specifice ale filmului românesc, care astăzi impresionează publicul francez.
Maud Ameline a subliniat elementul specific al filmul românesc, pe care l-a remarcat mai mulţi ani la rând. “Am observat că regizorii români simt nevoia să spună în filmele lor povestea ţării în care trăiesc. Este o exigenţă a cineaştilor, un element de particularitate a filmului românesc”, a declarat Maud Ameline.
Olivier Pere a afirmat la conferinţă că în noiembrie, la Zilele Filmului Francez în România, va fi prezentată retrospectiva celor 40 de ani ai secţiunii “Quinzaine des realisateurs”. Retrospectiva aniversară va fi itinerată în întreaga lume, în special în ţările care au trezit interes cu filmele prezentate în secţiunea respectivă, care este paralelă cu secţiunea oficială a Festivalului de la Cannes. Pentru ediţia din acest an a festivalului va fi şi un film despre cei 40 de ani ai secţiunii. Pere a amintit că la începuturile secţiunii “Quinzaine des realisateurs” a stat şi filmul lui Lucian Pintilie “Reconstituirea”, de aceea apreciatului regizor îi va fi adus un omagiu prin Retrospectiva “Quinzaine”. Au fost şi alte filme româneşti prezentate de-a lungul anilor, fiind remarcat noul val cu regizori precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu sau Corneliu Porumboiu.
Olivier Pere şi-a exprimat dorinţa de a întreţine şi continua legătură-aventură cu România. El a subliniat că politica echipei “Quinzaine des realisateurs” este de a descoperi şi prezenta filmele de autor, de a-i încuraja pe tinerii care le realizează. Printre acţiunile care vor marca cei 40 de ani ai acestei secţiuni se numără şi o retrospectivă a filmelor prezentate de-a lungul anilor de regizori care au devenit între timp celebri.
Despre selecţia filmelor pentru festival, Pere a spus că niciodată ea nu este făcută sub presiune. “Nu e o politică impusă, e o politică de selecţie liberă, bazată pe valorile în care comitetul de selecţie crede”, a afirmat delegatul general.
La conferinţă a fost prezent şi producătorul Dan Burlac, cel care promovează poate cel mai mult filmul românesc peste hotare şi în special în Franţa, el invitându-i pe cei doi să vină în România. În 2006, regizorul Corneliu Porumboiu a câştigat cu filmul 'A fost sau n-a fost?' Premiul Label Europa Cinema pentru cea mai bună peliculă europeană la secţiunea 'Quinzaine des realisateurs', obţinând şi Trofeul Camera d'Or.

×
Subiecte în articol: arte quinzaine