x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Filmul lui Mungiu, elogiat in Los Angeles Times

Filmul lui Mungiu, elogiat in Los Angeles Times

de Jurnalul National    |    17 Dec 2007   •   00:00

Corina Chocano şi Kevin Crust, criticii de film ai publicaţiei Los Angeles Times, apreciază filmul lui Cristian Mungiu "4 luni, 3 săptămăni şi 2 zile" ca fiind unul dintre cele mai bune ale anului 2007

Corina Chocano şi Kevin Crust, criticii de film ai publicaţiei Los Angeles Times, apreciază filmul lui Cristian Mungiu "4 luni, 3 săptămăni şi 2 zile" ca fiind unul dintre cele mai bune ale anului 2007, in două materiale apărute in ediţia online de duminică a ziarului.
Corina Chocano este de părere că frumuseţea celor mai bune filme ale anului 2007 rezidă in "surpriză şi impactul şocant asupra spectatorului". "Este remarcabil filmul lui Cristian Mungiu, care relatează povestea a două prietene care trăiesc in perioada comunistă şi dintre care una incearcă să facă un avort ilegal. Studiourile de la Hollywood cheltuiesc milioane de dolari pe un thriller care să pună protagonistele intr-o situaţie in care tensiunea nu reuşeşte să ajungă decăt la jumătate din intensitatea celei din filmul lui Mungiu", comentează ea.

APRECIERI. In topul celor mai bune filme ale anului realizat de Chocano, filmul lui Mungiu se află pe poziţia a patra, din clasament mai făcănd parte "The Diving Bell and the Butterfly" de Julian Schnabel, "The Savages" al regizoarei Tamara Jenkins şi filmul de animaţie "Ratatouille" realizat de Brad Bird. La răndul său, Kevin Crust apreciză că "4 luni, 3 săptămăni şi 2 zile" este unul dintre filmele care "contează" pentru că Mungiu "explorează pasajele negre ale perioadei comuniste manevrănd cu măiestrie camera şi reflectănd obiectiv acea perioadă". Dintre filmele pe care Crust le-a mai menţionat ca "importante" pentru 2007 mai fac parte "Away From Her" al regizoare Sarah Polley, "Michael Clayton" de Tony Gilroy şi pelicula "This Is England" de Shane Meadows.

DRUMUL SPRE OSCAR. "4 luni, 3 săptămăni şi 2 zile" a primit recent premiul pentru cel mai bun film din partea Asociaţiei criticilor din Los Angeles, distincţie care se alătură premiului Palme d'Or primit la Cannes şi celui acordat de Academia Europeană de Film, Marelui Premiu FIPRESCI pentru cel mai bun film al anului, premiului pentru Cel mai bun film la Festivalul de la Stockholm etc. De asemenea, "4,3,2" a fost recompensat, in octombrie, cu Hollywood World Award, premiu care anticipează cu mare precizie filmele străine care vor ajunge să ia Oscarul decernat de Academia americană, la sfărşitul lunii februarie. De altfel, "4,3,2" reprezintă propunerea Romăniei pentru această ediţie a Oscarului, la categoria "Cel mai bun film străin".

×
Subiecte în articol: arte mungiu filmul