x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Frumoasa adormită" ţine trează atenţia publicului

"Frumoasa adormită" ţine trează atenţia publicului

de Maria Sârbu    |    28 Mai 2010   •   00:00

Cel de-al doilea balet al marelui compozitor Piotr Ceaikovski, cu titlul "Frumoasa adormită", având la bază basmul lui Charles Perrault "Frumoasa din Pădurea adormită", a prilejuit publicului bucureştean, miercuri seară, la Sala Palatului, o admirabilă întâlnire cu artişti din trupa Teatrului municipal academic de operă şi balet din Kiev.

Fiind o capodoperă a artei interpretative, această creaţie a fost atât pe placul copiilor, în special al fetiţelor, care adoră dansul artistic, cât şi pe placul adulţilor, vrăjiţi de muzica splendidă, dar şi de povestea în sine sau de prestaţia scenică a balerinilor.

Trupa kieveană, aflată în turneu în România, a confirmat calitatea înaltă a şcolii ucrainene de balet, care a dat nume de referinţă baletului mondial. Aş aminti aici doar pe Alina Cojocaru, artista noastră "briliant" de la Royal Opera House Covent Garden, ea absolvind Şcoala de Balet din Kiev. Baletul compus de Ceaikovski în 1889 pe libretul lui I. Vsevolojski şi Marius Petipa a fost prezentat publicului pentru prima dată în 1890. De atunci nu lipseşte din repertoriile celor mai importante scene lirice ale lumii.

Dansatorii de la Kiev au demonstrat cât de frumoasă poate fi povestea dansantă a Prinţesei Aurora şi a Prinţului Désiré. Cât de admirabil se pot impune artiştii prin celelalte personaje: Zâna rea - Carabosse; Zâna Liliacului sau zânele pădurii, dar şi prin invitaţii la nuntă din final, printre care Motanul Încălţat, Pasărea Albastră, Scufiţa Roşie. Spectacolul va fi prezentat astăzi la Galaţi, iar mâine la Târgu-Mureş.

×
Subiecte în articol: arte