x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Gatul lui Gadea vrem!

Gatul lui Gadea vrem!

09 Dec 2004   •   00:00

CULTURA/MASS-MEDIA
DREAPTA SI STANGA - Viata de moderator de emisiuni electorale Discutiile de la "Se intampla in Romania" lui Mihai Gadea i-au facut pe unii, fie partizani, fie ziaristi, sa profereze atacuri la persoana sau amenintari la integritatea corporala a moderatorului Antenei 1.
MIHAELA SUCIU

OPINII. Mihai Gadea, acuzat de lipsa de obiectivitate si "pe deasupra" amenintat
Jurnalul National: Ce a realizat emisiunea "Se intampla in Romania" din ceea ce si-a propus pana la momentul alegerilor din 28 noiembrie?
Mihai Gadea: Mi-am dorit foarte mult sa fie o emisiune cinstita, in care fortele importante din Romania sa fie fata in fata, fara un cronometru care sa estompeze din importanta propunerilor si a controverselor. Daca oamenii politici au punctat sau nu, daca au stiut sa faca un meci spectaculos sau nu, in sensul de a-i convinge pe oameni cu argumente, asta e problema lor. Ma bucur foarte mult ca am reusit sa pun in discutie cele mai importante teme de pe agenda cetateanului - cum isi vor creste venitul pensionarii, cei din invatamant, medicii etc.

Crezi ca in momentul in care au votat, oamenii au tinut cont de logica: "Votez cu x pentru ca imi va fi mai bine din punct de vedere economic"?
O mare parte dintre oameni au votat afectiv, dar cred ca aceia care pana la urma ar fi putut sa faca diferenta au votat pragmatic. E foarte posibil ca diferenta sa fi fost data de nehotaratii care au privit la televizor. Noi primeam mesaje pe mail si pe mobil de la public si pot spune ca erau doua categorii: de suporteri si de neutri. Cei mai multi erau suporterii si, uneori, intrau si pe teren. Am avut parte de amenintari dintre cele mai dure.

Care pe care

Din stanga sau din dreapta?
Din ambele parti. Unii suporteri aveau impresia ca am inceput sa-i lovesc pe cei de la Uniune pentru faptul ca au fost sindicalisti inainte sa intre in politica, asa ca au inceput sa-mi spuna cuvinte foarte dure. Din tabara Aliantei au fost oameni care m-au amenintat cand am dezbatut despre listele negre ale Coalitiei pentru un Parlament Curat. Spuneam atunci ca demersul este bun, insa imi exprimam anumite indoieli despre corectitudinea actiunii, puneam sub semnul intrebarii faptul ca erau niste parti-priis-uri si ca unele acuzatii nu erau fundamentate, pentru ca erau preluate din ziare. Daca ne luam dupa ziare, ar fi trebuit sa fie pe acea lista multe alte persoane, care nu se regaseau. Pentru ca am intrebat de ce unii sunt si altii nu sunt pe lista am primit amenintari foarte dure, personale: "Daca te prind pe strada, neneorocitule, iti sucesc gatul!".

E vorba despre sustinatorii Aliantei D.A.?
Da. Nu suspectez pe nimeni; erau pur si simplu partizanii Aliantei.

Vin ai nostri, pleaca ai vostri, noi ramanem tot ca...

Au fost cel putin doua articole critice la adresa ta in Evenimentul Zilei, dintre care unul are si un titlu sugestiv: "Gadea televiziunii de partid PSD+PUR". E ceva personal cu tine sau e altceva?
Cred, mai degraba, ca e un atac indreptat impotriva Antenei 1. Luati ziarul din data de joi, 25 noiembrie 2004. Pe ultima pagina, pe o jumatate de pagina, este un articol in care eu sunt atacat foarte dur. Daca va uitati insa pe prima pagina din aceeasi zi si cititi editorialul, care, teoretic, ar trebui sa reprezinte punctul de vedere al acelui ziar, se numeste "O ultima rugaminte", iar rugamintea catre cititori este de a da un vot impotriva lui "Nastase, Iliescu si gastii lor". In momentul in care in editorial esti atat de partizan si de vadit in optiunile tale politice, mi se pare cel putin ridicol sa te legi de cineva care ti se pare ca ar fi partizan. Monitorizarea CNA, care a fost facuta pe toate emisiunile electorale, imi reproseaza ca am avut mai multi reprezentanti ai Aliantei decat ar stabili legea electorala. In al doilea rand, cand a fost seara Aliantei, la "Se intampla in Romania" au venit Calin Popescu Tariceanu, Mona Musca si Adriean Videanu, care au avut posibilitatea de a vorbi despre programele lor. Atat la inceputul emisiunii, cat si la sfarsitul ei, Calin Popescu Tariceanu mi-a multumit si a multumit Antenei 1 pentru obiectivitate si echidistanta in aceasta campanie si mi-a multumit pentru modul in care m-am comportat cu reprezentantii Aliantei. Si vine un… baiat si face observatii critice. Asadar, tind sa fiu reticent cu un ziar care pare a avea parti-priis-uri, cum e Evenimentul Zilei.

Ai mai avut parte de acuze chiar in emisiunea ta, venite din partea lui Liviu Mihaiu…
Ei, aici e un lucru pe care nu stiu cum sa-l cataloghez. Eu il invit la mine acasa si-i dau dulceata de visine. Imi spune: "Dom’ne, mie nu-mi place dulceata de visine, vreau de caise". Ii aduc si dulceata de caise si-mi spune: "Dom’ne , dar gem de prune n-aveti?". Au fost multe dovezi in aceasta campanie de echidistanta din partea mea si dovezi ca Liviu Mihaiu sustine clar Alianta, fiind potrivnic Uniunii. Ce nu inteleg e cum cineva care este invitat in emisiune si are posibilitatea de a-si spune punctul de vedere vine si te critica acuzandu-te ca, de fapt, tu esti cu nu stiu cine? Mi se pare o dovada de ipocrizie. Daca n-as fi vrut sa se auda punctul de vedere al lui Liviu Mihaiu, nu l-as fi chemat in emisiune. Si inca un lucru: singura dezbatere pe bune cu cei care erau pe listele negre ale Coalitiei pentru un Parlament Curat si cei care sustineau acest demers a fost la Antena 1, la "Se intampla in Romania". In final, publicul e cel care decide cine este echidistant si cine nu.

PARTIZANAT

"Unii suporteri aveau impresia ca am inceput sa-i lovesc pe cei de la Uniune, asa ca au inceput sa-mi spuna cuvinte foarte dure. Din tabara Aliantei au fost oameni care m-au amenintat: «Daca te prind pe strada, neneorocitule, iti sucesc gatul!»" - Mihai Gadea, moderator al emisiunii "Se intampla in Romania" Antena 1
×
Subiecte în articol: arte alianţei gadea