x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ghici ciuperca cine-i tac’tu!

Ghici ciuperca cine-i tac’tu!

20 Ian 2005   •   00:00

Ghici ciuperca cine-i tac’tu!

CULTURA/MASS-MEDIA
CRUZIME - Opinia publica tulburata de un reality-show Canalul de televiziune Fox a lansat pe piata in ianuarie unul din cele mai controversate reality-show-uri. Un copil adoptat vine in platou, unde gaseste opt indivizi care se dau drept tatal sau biologic. Nu trebuie decat sa-l nimereasca pe cel adevarat si primeste un premiu colosal.
MIRUNA MIHALCEA

VOT. Un copil adoptat e pus sa-si ghiceasca tatal biologic dintr-un grup de opt barbati
Stirea difuzarii unui astfel de reality-show a iscat imediat panica in randurile responsabililor cu protectia copilului, a drepturilor si a integritatii lui morale, chiar daca inca nu se difuzase nici un episod. Institutiile care se ocupa cu adoptia copiilor si cu monitorizarea dezvoltarii acestora in noile familii, precum si pshiologi, scriitori si vedete de televiziune, altele decat cele ale canalului Fox, au contestat vehement decizia difuzarii reality-show-ului cu nume cat se poate de sugestiv: "Ghici cine-i tatal tau!".

CONTRA. Printre primii care au reactionat a fost Adam Pertman, director executiv al unei asociatii care se ocupa de adoptii, precum si de politica in domeniu: "E de-a dreptul pervers! Oamenii astia profita de o experienta de viata in esenta tragica pentru cei direct implicati si o transforma fara scrupule intr-un joc cu miza materiala uriasa. Mi se pare ca e un gest de cea mai joasa speta". Linda Hageman, alt reprezentant al unei institutii care se ocupa de adoptii, a acuzat realizatorii reality-show-ului ca iau in deradere atat persoana care a trecut prin trauma adoptiei, cat si parintele biologic, ale carui motive pentru care a renuntat la copil nu sunt intotdeauna cunoscute.

APARARE. In ciuda acuzatiilor care au curs din toate partile o data cu stirea difuzarii reality-show-ului, nici un reprezentant sau purtator de cuvant al canalului de televiziune Fox nu a luat atitudine in sensul dorit de persoanele care blamau decizia. Ei au declarat ca acuzatiile sunt nefondate atata vreme cat nimeni nu a vazut inca despre ce e vorba in realitate. "Nu pricep de ce-si da toata lumea cu parerea si nu asteapta sa vada show-ul. Nu neg ca s-ar putea ca titlul sa sune putin violent, dar va asigur ca nimic nu poate fi mai departe de adevar", a afirmat unul dintre producatori. Tot el sustine ca show-ul ar avea chiar un substrat nobil, avand in vedere ca persoana adoptata si tatal biologic isi doreau de mult sa se regaseasca.

MISE EN SCENE. In platou vor fi prezenti opt barbati si o femeie. Aceasta este cea care va trebui sa ghiceasca cine e tatal ei adevarat. Daca nimereste, pleaca acasa cu un premiu de 100.000 de dolari si cu un tata nou, bonus. Daca greseste in schimb, cel pe care l-a ales si care nu e tatal biologic devine castigatorul marelui premiu. Si, ca sa arate ca nu sunt haini, producatorii reality-show-ului asigura publicul ingrijorat ca, la sfarsit, familia va fi oricum reunita, pentru ca de fapt, acesta ar fi scopul real al spectacolului. Totusi, declaratiile producatorilor si purtatorilor de cuvant n-au fost in masura sa linisteasca opinia publica. Motiv pentru care acestia au declarat, in cele din urma, ca sunt pregatiti sa puna capat emisiei in orice moment, daca situatia capata o turnura nepotrivita, atat pentru participanti cat si pentru telespectatori.

×
Subiecte în articol: arte