x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Gogule, probleme, bă?

Gogule, probleme, bă?

de Luiza Moldovan    |    14 Aug 2007   •   00:00

Moto: "Căci nu merităm credinţa din inţelegere, ci inţelegerea din credinţă, precum este scris: «Dacă nu veţi crede, nu veţi inţelege»". (Sf. Ioan Casian, "Convorbiri duhovniceşti").

Moto: "Căci nu merităm credinţa din inţelegere, ci inţelegerea din credinţă, precum este scris: «Dacă nu veţi crede, nu veţi inţelege»". (Sf. Ioan Casian, "Convorbiri duhovniceşti").

Pentru că sunt sadică şi pot, iar m-am uitat la "Deschide Romănia". "Deschide Romănia" e aşa, ca un vis recurent anunţat de un promo. In emisiunea de astăzi, stimaţi telespectatori, vom dezbate, după creierul nostru ingrat şi după puterile noastre joase, cum vine treaba cu biserica şi ce face şi ce nu face biserica pentru om şi, mai ales, Tatulici zice că, dacă tot l-a adus in redacţie, să-i căşune aşa, de sanchi, şi pe instituţia preotului. Pentru că Tatulici e dintre acei ziarişti care cred că dacă nu bagă fitile şi nu-i căşună pe căte vreunul nu e ziarist adevărat. Deci ca să fii ziarist adevărat trebuie ca, la sfărşitul emisiunii tale, toată lumea să se ia de păr şi să-şi tragă hepuri. Asta mai zici şi tu, ziarist adevărat, de exemplu de emisiune reuşită, după care pleci fericit acasă şi, spălăndu-te pe dinţi inainte să-ţi aşterni capul pe perna cu steluţe, iţi şopteşti tainic in oglindă ce bun eşti tu şi cum tragi tu clopoţelul de alarmă să se audă hăt, ca un clopoţoi mare, ca ăla din filmul lui Tarkovski, "Andrei Rubliov", aşa de mare şi de răsunător.

Nu m-am chinuit, din păcate, să intind măna după un pix ca să-mi notez din spusele Tatuliciului, pentru c-am crezut că sunt memorabile, ca, de altfel, orice virgulă pe care-o scoate marele ziarist. Am reţinut insă unele idei pentru "cănd mă uit in ochii ei". Aceste idei sunt după cum urmează: că de ce nu face şi nu drege biserica pentru mirean, care Tatulici a zis că el e creştin ortodox, dar că, recunoaşte cu milă faţă de sine, se duce la biserică de Paşti şi de Crăciun, prin asta incercănd, probabil, să definească profilul creştinului ortodox: ăla care se duce la biserică de Paşti şi de Crăciun şi mai ales atunci cănd ii merge rău, ca să bage o rugăciune la oficiul de indeplinire a rugilor, deschis zilnic, stimaţi creştini, la filialele noastre, bisericile din toată ţara. Pe această cale, vă mai anunţăm că funcţionarii noştri de indeplinire a rugăciunilor, preoţii, vă aşteaptă cu acatistele dumneavoastră in care să specificaţi foarte clar modelul de succes pe care vi-l doriţi, fix căte rate sunteţi dispuşi să plătiţi pentru el, in căt timp vreţi să vă faceţi bine şi, of cors, dacă mai era cazul să anunţăm, stimaţi creştini ortodocşi, funcţia exactă pe care doriţi s-o ocupaţi in ierarhia companiei la care sunteţi arondaţi. Vă dorim mult succes şi vă mai aşteptăm şi altă dată, cu alte şi alte probleme pe care dumneavoastră să le aveţi, iar noi să vă scăpăm de ele, că d-aia e biserica biserică, să vă scape pe dumneavoastră, domnu’ Tatulici şi dragi credincioşi, afiliaţi din cănd in cănd, de probleme. După modelul: "Gogule, probleme, bă?".

Ce a făcut Gogu... ăăă... Tatulici in emisiune nu a fost decăt să confirme durerosul adevăr potrivit căruia, in mileniul trei, după două mii şapte ani de creştinism, am ajuns să-L tratăm pe bunul Dumnezeu ca pe un casier cu cotiere de la care să avem numai pretenţii. Niciodată vreo datorie.

×
Subiecte în articol: arte