x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Greva scenariştilor americani are şanse să se încheie curând

Greva scenariştilor americani are şanse să se încheie curând

de Jurnalul National    |    04 Feb 2008   •   00:00



Negocierile informale dintre scenariştii de film şi televiziune şi producătorii americani au înregistrat un succes la sfârşitul acestei săptămâni, lăsând să se întrevadă o ieşire din criza provocată de greva care a paralizat Hollywoodul timp de aproape trei luni.



Negocierile informale dintre scenariştii de film şi televiziune şi producătorii americani au înregistrat un succes la sfârşitul acestei săptămâni, lăsând să se întrevadă o ieşire din criza provocată de greva care a paralizat Hollywoodul timp de aproape trei luni. Potrivit cotidianului Variety, după aproape trei luni de grevă şi o lună jumătate de tăcere, Sindicatul producătorilor americani (Alliance of Motion Picture and Television Producers, AMPTP) şi Sindicatul scenariştilor americani (WWriters Guild of America, WGA) au reluat discuţiile în urmă cu zece zile.

 

Publicaţia indică pe site-ul său de internet că “negocierile informale dintre WGA şi şefii studiourilor (de cinema şi televiziune n.r.), care au avut loc vineri şi sâmbătă, au fost suficient de productive pentru a genera un optimism prudent în ceea ce priveşte o eventuală rezolvare a problemelor”. Potrivit Variety, avocaţii celor două părţi analizează deja nişte versiuni pentru acorduri definitive. Variety nu citează nici o sursă, dar este cunoscută a fi una dintre cele mai informate publicaţii din cetatea Hollywoodului.
AMPTP şi WGA nu au făcut nici un anunţ oficial. Cele două sindicate au şi anunţat, de altfel, la reluarea discuţiilor, că vor păstra tăcerea faţă de media. Scenariştii de film şi televiziune de la Hollywood au intrat în grevă la 5 noiembrie, după ce negocierile cu Sindicatul producătorilor americani (Alliance of Motion Picture and Television Producers, AMPTP), cu privire la drepturile de autor asupra operelor lor, au eşuat. Ei au reclamat mai ales un control mai mare asupra drepturilor de autor în ceea ce priveşte difuzarea operelor lor pe telefoane mobile sau mp3 playere. Aceştia doresc un procentaj mai mare şi din drepturile de autor asupra operelor difuzate pe DVD şi extinderea tarifelor sindicale şi a avantajelor sociale asupra reality-show-urilor. De cealaltă parte, AMPTP consideră că aceste platforme nu sunt deocamdată rentabile.
Conflictul a paralizat o mare parte din sectorul audiovizual american. Greva a afectat deja ceremonia Globurilor de Aur, la 13 ianuarie, redusă la o simplă conferinţă de presă, şi ar putea afecta şi ceremonia Oscarurilor, programată la 24 februarie. În lipsa unor scenarii, numeroase seriale de televiziune de succes, precum “Neveste disperate” sau “24 de ore”, dar şi filme cu buget mare au fost întrerupte pe timp nelimitat.

×
Subiecte în articol: arte