x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Greva scenariştilor americani s-a încheiat

Greva scenariştilor americani s-a încheiat

de Jurnalul National    |    08 Feb 2008   •   00:00

Sindicatul producătorilor americani şi Sindicatul scenariştilor americani au ajuns la un acord care permite încheierea grevei ce a paralizat Hollywoodul timp de aproape trei luni, informează 20min.ch.



Sindicatul producătorilor americani şi Sindicatul scenariştilor americani au ajuns la un acord care permite încheierea grevei ce a paralizat Hollywoodul timp de aproape trei luni, informează 20min.ch. “S-a ajuns la un acord care a fost parafat cu o strângere de mână”, a declarat preşedintele studiourilor Disney, Michael Eisner, fără a da detalii despre termenii acestei înţelegeri. Scenariştii americani par satisfăcuţi de rezultatul negocierilor şi urmează să se întoarcă la masa de scris. În urmă cu două săptămâni, după aproape trei luni de grevă şi o lună şi jumătate de tăcere, Sindicatul producătorilor americani (Alliance of Motion Picture and Television Producers, AMPTP) şi Sindicatul scenariştilor americani (Writers Guild of America, WGA) au reluat discuţiile.
Scenariştii de film şi televiziune de la Hollywood au intrat în grevă pe 5 noiembrie, după ce negocierile cu AMPTP, cu privire la drepturile de autor asupra operelor lor, au eşuat. Ei au reclamat mai ales un control mai mare asupra drepturilor de autor în ceea ce priveşte difuzarea operelor lor pe telefoane mobile sau mp3 playere. Aceştia doresc un procentaj mai mare şi din drepturile de autor asupra operelor difuzate pe DVD şi extinderea tarifelor sindicale şi a avantajelor sociale asupra reality show-urilor. De cealaltă parte, AMPTP considera că aceste platforme nu sunt deocamdată rentabile.
Conflictul a paralizat o mare parte din sectorul audiovizual american. Greva a afectat ceremonia Globurilor de Aur, pe 13 ianuarie, redusă la o simplă conferinţă de presă. În lipsa unor scenarii, numeroase seriale de televiziune de succes, precum “LOST ­ Naufragiaţii”, “Anatomia lui Grey”, “Neveste disperate” sau “24 de ore”, dar şi filme cu buget mare au fost întrerupte pe timp nelimitat. Încheierea acestei greve ar trebui să permită desfăşurarea în bune condiţii a galei Premiilor Oscar, programată pe 24 februarie.




×
Subiecte în articol: arte