La Iaşi s-a încheiat o manifestare culturală care a mobilizat şi animat atât o echipă, cât şi un public – Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii şi Tineret "Luceafărul".
La Iaşi s-a încheiat o manifestare culturală care a mobilizat şi animat atât o echipă, cât şi un public – Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii şi Tineret "Luceafărul".
În şase zile s-au jucat 21 de spectacole din opt ţări: Cipru, Elveţia, SUA, Spania, Franţa, Rusia, Indonezia şi România. Au fost opt trupe străine şi tot atâtea din ţară. Producţiile selectate după criteriul valoric, variate ca expresie artistică, au corespuns cerinţelor publicului ţintă – copii de grădiniţă, elevi, studenţi. În cele două săli ale Teatrului Luceafărul (organizatorul festivalului) au fost prezentate spectacole de animaţie (marionete, Karaghioz, păpuşi, umbre chinezeşti, măşti), teatru, dans, dar şi instalaţii video etc. Concluzia despre această primă ediţie a festivalului, exprimată de directorul Teatrului Luceafărul, Ioan Holban, este optimistă şi satisfăcătoare: "A fost formidabil. Am avut un public bun. Festivalul este necesar aici, la Iaşi, şi ne propunem să-l continuăm". În opinia sa, a fost o sărbătoare plină de farmec, o sărbătoare a păpuşilor, a oamenilor mici şi mari.
Varietate
Selecţia spectacolelor aparţine Oltiţei Cîntec, director artistic al Teatrului Luceafărul. Implicată cu tot sufletul şi cu experieţa sa de critic de teatru, ea afirmă că un festival de acest fel reprezintă un eveniment special atât pentru instituţie, cât şi pentru comunitate. "Este o modalitate ca teatrul nostru să se mobilizeze, să-şi pună în valoare potenţialul. Este o motivaţie în plus faţă de activitatea obişnuită – un evenimet de acest tip te pune în valoare, te scoate în faţă. S-a observat o efervescenţă şi la trupă. Faptul că actorii noştri se pot compara cu ceilalţi artişti din ţară dar şi din străinătate îţi dă impuls", ne-a mărturisit Oltiţa Cîntec. Evenimentul a costat, dar artiştii au avut noroc. Consiliul local a finanţat festivalul prin programul "Iaşi 600". Am rămas impresionată de publicul ieşean pe care l-am văzut în sala de teatru două zile la rând: interesat, acceptând provocarea prin intervenţie, atunci când era cazul. Limbile străine nu au fost un impediment.
Au avut ocazia să vadă şi altceva decât producţiile Teatrului Luceafărul, care, în timpul anului, sunt la mare căutare. în stagiunea trecută, s-au vândut circa 42 de mii de bilete, jucându-se 300 de spectacole. E mult. E foarte bine.
Citește pe Antena3.ro