x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale In competite - Catalin Mitulescu, la Berlinala

In competite - Catalin Mitulescu, la Berlinala

de Claudia Daboveanu    |    15 Ian 2007   •   00:00
In competite - Catalin Mitulescu, la Berlinala

Dupa ce a fost incununat cu premii la numeroase festivaluri, filmul "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", regizat de Catalin Mitulescu, a fost selectionat in programul Generation al Festivalului de Film de la Berlin, care se va desfasura in perioada 8-18 februarie.

Pelicula mai sus amintita, o coproductie romano-franceza, este povestea maturizarii unei adolescente, Eva. Dorotheea Petre este interpreta acestui rol, pentru care a obtinut anul trecut, la Cannes, la sectiunea "Un certain regard", premiul pentru interpretare feminina.

SELECTIE RIGUROASA. Pe langa filmul lui Mitulescu, alte 45 de pelicule din toata lumea au fost selectionate. Lista completa a titlurilor cuprinde 21 de scurtmetraje si 25 de lungmetraje impartite in doua competitii: Generation Kplus (Kinderfilmfest-ul de pana acum) si Generation 14plus. Din ultima face parte si lungmetrajul romanesc de debut, care a avut premiera mondiala in mai 2006, la Cannes. Generation - sectiunea Berlinalei ce cuprinde filme in care lumea este privita din perspectiva copiilor si tinerilor - implineste anul acesta 30 de ani. Competitia de filme cu tineri Generation 14plus incepe la 9 februarie cu drama braziliana "Antônia", regizata de Tata Amaral, a carui cariera internationala a debutat tot la acest festival de film, acum 10 ani, in sectiunea Forum. Alt punct forte al programului 14plus este premiera internationala a filmului "The Fall" (SUA/India), in regia lui Tarsem Singh. Turnata in 23 de locuri din 23 de tari, aceasta productie este, mai ales din punct de vedere vizual, o odisee pe muchie de cutit, intre taramul fictiunii si al realitatii. Generation Kplus, se deschide tot la aceeasi data cu premiera internationala a filmului "The Last Mimzy". Regizorul acestui fantasy este americanul Robert Shaye, producatorul trilogiei "Stapanul inelelor". Ca un amanunt interesant, castigatorii competitiilor Generation Kplus si Generation 14plus sunt alesi de un juriu format din 11 copii, respectiv de un juriu alcatuit din sapte tineri.

SUCCESE INTERNATIONALE. Regizorul Catalin Mitulescu declara intr-un interviu pe care ni l-a acordat inainte de inceperea filmarilor la "Cum mi-am petrecut..." ca nu spera, ci e sigur ca filmul va avea succes. Altfel nu s-ar fi apucat sa-l faca. Dupa reusitele scurtmetrajelor "Bucuresti-Wien ora 18:15" si "Trafic", Mitulescu a realizat acest lungmetraj care a facut cariera internationala intr-un timp record. Romanii au inceput sa fie luati in seama de cativa ani incoace, deschizator al acestei multasteptate caI spre Europa si SUA fiind Cristi Puiu, cu "Moartea domnului Lazarescu". Ii calca pe urme, cu participari si premii la festivaluri internationale Corneliu Porumboiu (A fost sau n-a fost), Radu Muntean (Hartia va fi albastra), Ruxandra Zenide (Ryna). Mitulescu isi motiveaza demersul artistic: "Prin acest film am incercat sa ma despart de trecut cu o seninatate pe care am incercat sa le-o transmit si spectatorilor mei. Filmul meu vorbeste despre inima Romaniei".

×
Subiecte în articol: arte mitulescu generation