x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Info

Info

de Jurnalul National    |    29 Ian 2008   •   00:00

Balet. Duminică seară, la Sala Palatului, spectacolul de balet “Spărgătorul de nuci”, de Ceaikovski, a reunit pe scenă un număr de 65 de balerini ai Teatrului Balşoi din Moscova, printre care Alexandr Volcikov şi Elena Adrienko, prim solişti. Libretul baletului îi aparţine lui Marius Petipa, după versiunea lui Alexandre Dumas a basmului lui E.T.A. Hoffmann, “Spărgătorul de nuci şi regatul şoarecilor”. Ca de fiecare dată, ruşii au arătat că dansul “le curge prin vene”, dar ce păcat că un basm care s-a vrut feeric s-a tranformat într-o poveste spusă în autobuz. Decor, lumini, sunet – toate deficitare, umbrind reprezentaţia balerinilor care au pus suflet. Aşadar, aplauze pentru artişti, păcat pentru faptul că arta nu a fost pusă în valoare! (G.B.)

 

Concurs. Vioara Guarnieri, la care a cântat George Enescu, va fi cedată unui muzician român în urma unui concurs care va fi organizat în februarie-martie, a declarat Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii şi Cultelor. “Se consideră că instrumentul are o valoare de 2 milioane de euro”, a precizat Iorgulescu. Instrumentul la care a cântat compozitorul George Enescu va fi mai întâi asigurat, fiind în prezent demarate procedurile în acest sens. Ministrul a precizat că mai sunt şi alte viori valoroase în România, două la Muzeul Enescu şi una la Uniunea Compozitorilor din România. Dintre acestea, una este o vioară Amati, “de mare valoare”. (C.S.)

 

Box-office. Neobositul Rambo a ratat cu puţin prima poziţie a box-office-ului nord-american week-end-ul trecut, fiind devansat de “Meet the Spartans”, o parodie a filme­lor de succes din anul trecut, cu frumoasa Carmen Electra (foto) în distribuţie, rela­tează AFP. “Meet the Spartans” a obţinut încasări de 18,7 milioane de dolari, în timp ce John Rambo a trebuit să se mulţumească doar cu 18,15 mi­lioane. Cele două filme nou lansate sunt urmate de comedia “27 Dresses”, care a obţinut 13,6 milioane în cea de-a doua săp­tămână pe marile ecrane. (A.V.P.)

×
Subiecte în articol: arte