x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Interviu cu un Ayatollah

Interviu cu un Ayatollah

de Cristiana Stamatescu    |    28 Feb 2008   •   00:00
Interviu cu un Ayatollah

Telespectatorii Observatorului ANTENEI 1 pot urmări mâine, la ora 19:00, o parte dintr-un amplu interviu cu Ayatollahul Mohammad Fadlallah, urmând ca întregul material să fie difuzat vineri, 7 martie, la 22:10, la ANTENA 3.

TV - Adelin Petrişor, faţă în faţă cu Mohammad Fadlallah


Telespectatorii Observatorului ANTENEI 1 pot urmări mâine, la ora 19:00, o parte dintr-un amplu interviu cu Ayatollahul Mohammad Fadlallah, urmând ca întregul material să fie difuzat vineri, 7 martie, la 22:10, la ANTENA 3.

 

Interviul a fost realizat de Adelin Petrişor, reuşita lui fiind cu atât mai notabilă, cu cât Fadlallah, unul dintre cei mai renumiţi clerici şiiţi, a acceptat să vorbească pentru prima dată în faţa camerelor de luat vederi cu un jurnalist român.

Ayatollahul este văzut de serviciile occidentale drept liderul spiritual al Hezbollah, grupare şiită libaneză considerată teroristă de numeroase ţări occidentale. “Fadlallah este foarte bine păzit, întrucât au existat tentative de asasinat asupra-i: în 1985, spre exemplu, o bombă a explodat în faţa casei sale, atentat în urma căruia au murit

80 de persoane, între care erau copii şi femei gravide”, declara Adelin Petrişor, reporterul special al ANTENEI 1. Fadlallah a scăpat nevătămat. Se spune că CIA a fost în spatele acestei tentative.

“Ayatollahul se consideră o ţintă pentru serviciile secrete ale SUA şi Israel”, spune Adelin Petrişor. “Americanii îl acuză că, în 1983, a dat binecuvântarea unor sinucigaşi care au omorât în jur de 300 de soldaţi americani şi francezi în Beyrut”, adaugă jurnalistul. “Tot Fadlallah este cel care a cerut, în 2005, eliberarea jurnaliştilor români ostatici în Irak.”

 

PREGĂTIRI. Cam jumătate de an de încercări şi tatonări a fost necesar pentru ca această întâlnire să poată avea loc. Ayatollahul acceptă să discute cu ziariştii, însă măsurile de securitate fac aproape imposibile întâlnirile cu clericul musulman. În plus, pentru ca un jurnalist să fie primit de el, are nevoie de recomandări de la persoane influente şi de foarte mare încredere. “Mi-a lăsat impresia unui om extrem de puternic. Este deştept şi un excelent orator, aproximativ 10.000 de oameni se strâng în fiecare vineri să-l asculte pe Ayatollah vinerea, când predică în suburbiile de sud ale Beirutului, acolo unde e fieful Hezbollah”, spune Adelin Petrişor. “Poartă turban negru, ceea ce înseamnă că este descendent al Profetului. În această calitate a dat o fatwa (lege), conform căreia toţi bărbaţii care îşi bat femeile sunt pedepsiţi. Ayatollahul Fadlallah este unul dintre susţinătorii ideii de egalitate în drepturi a femeii cu bărbatul”, conchide Adelin Petrişor.

Mai multe amănunte însă despre acest subiect interesant telespectatorii pot afla urmărind Observatorul de la ora 19:00 de vineri şi “Antena 3 special”, la 7 martie, la ora 22:10.z

 

×
Subiecte în articol: arte fadlallah