x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ioan Fiscuteanu - cetăţean de onoare post-mortem al municipiului Bistriţa

Ioan Fiscuteanu - cetăţean de onoare post-mortem al municipiului Bistriţa

de Jurnalul National    |    24 Mar 2008   •   00:00


Actorul Ioan Fiscutean,decedat la sfârşitul anului trecut la vârsta de 70 de ani, este propus pentru a i se acorda post-mortem titlul de cetăţean de oanoare al municipiului Bistriţa.

Actorul Ioan Fiscutean,decedat la sfârşitul anului trecut la vârsta de 70 de ani, este propus pentru a i se acorda post-mortem titlul de cetăţean de oanoare al municipiului Bistriţa.
Potrivit primarului acestui oraş, municipalitatea îi recunoaşte, tardiv din păcate, meritele apreciatului artist, născut în judeţul Bistriţa-Năsăud, care a dat naştere pe scenă şi în film la peste 90 de personaje.
Consiliul local Bistriţa va avea pe ordinea de zi a şedinţei de joi raportul primarului privind activitatea artistică a lui Ioan Fiscuteanu şi va decide, prin vot, dacă îi va acorda sau nu titlul de cetăţean de onoare.

 

În cazul în care se va hotărî acordarea titlului, numele lui Ioan Fiscuteanu va fi al 42-lea pe lista cetăţenilor de onoare ai municipiului Bistriţa.
Pentru interpretările sale artistice, regretatul actor a fost distins cu diverse premii naţionale şi internaţionale, cele mai recente fiind decernate pentru rolul din filmul ”Moartea domnului Lăzărescu”, în regia lui Cristi Puiu. În 2003, i-a fost conferit de către preşedintele României Ordinul Naţional "Serviciul Credincios în grad de Cavaler", pentru îndelungata şi prestigioasa activitate pusă în slujba teatrului şi cinematografiei româneşti.
Născut la 19 noiembrie 1937, în Sânmihaiu de Câmpie, Ioan Fiscuteanu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, între anii 1958-1962. A lucrat, din 1962 până în 1968, la Teatrul din Piatra Neamţ, după care a fost angajat la Teatrul Naţional din Târgu Mureş.

×
Subiecte în articol: arte